Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Autorităţile fac reguli, cetăţenii le încălcă

Autorităţile fac reguli, cetăţenii le încălcă. Deşi mor mulţi oameni în fiecare zi din cauza coronavirusului, sunt destui cei care ignoră orice măsură de prevenire a infectării. Poliţiştii spun că, numai în ultima săptămână, au fost raportate 744 de încălcări ale legii, majoritatea fiind grave. Potrivit autorităţilor, este un adevărat haos sanitar în discoteci, pieţe şi biserici. Poliţiştii spun că au fost indulgenţi dar de acum vor aplica mai multe sancţiuni.

Potrivit unui raport prezentat de conducerea IGP, s-a descoperit un număr mare de încălcări ale legii în unităţile de comerţ. În 105 cazuri, vânzătorii nu aveau măşti de protecţie, mănuşi şi nu respectau distanţa socială. Au fost prinşi pe picior greşit şi 128 de cumpărători. În pieţele agroalimentare situaţia e la fel de gravă. Oamenii legii au înregistrat 134 de abateri de la regulile sanitare. Şi în 75 de biserici verificate nu s-au respectat normele antiepidemiologice. Slujbele se ţineau în spaţii mici, era aglomeraţie, şi mulţi enoriaşi nu purtau mască. S-au depistat şi 216 cazuri de încălcare a măsurilor de prevenire a infecţiei în spaţiile publice deschise. 93 de persoane nu purtau masca de protecţie pe stradă, mai ales că se aflau în zone aglomerate. Controale au fost şi în locurile de agrement. 

Inspectoratul General al Poliţiei:
Unităţi de comerţ: 367 cazuri
Biserici: 75 cazuri
Spaţii publice deschise: 216 cazuri
Zone de agrement: 106 cazuri 

MARIN MAXIAN, şef adjunct IGP: "Am depistat doar în 2 zile peste 106 încălcări. Deci din cele 8 cluburi de noapte vizate, în 4 am depistat cazuri destul de grave. Oamenii se responsabilizează doar la apariţia poliţiei. Şi de parcă se face de dragul autoritaţilor ca să nu fie aplcate măsuri de constrângere sau responsabilizare".

Multe controale au făcut şi reprezentanţii ANSP. S-au verificat 112 obiective, printre care şcoli, grădiniţe, instituţii medicale, magazine, farmacii, dar şi frizerii. La 17 dintre acestea s-au găsit nereguli. 

ANDREI CIBURCIU, reprezentant ANSP: "Neefectuarea triajului medical al angajaţilor, precum şi nemăsurarea termometriei acestora, personalul activează în unele cazuri fără echipament de protecţie. Şi s-a atestat o frecvenţă majoră privind portul incorect al măştii de protecţie". 

Autorităţile fac un apel la cetăţeni şi le cer mai multă responsabilitate pentru că pericolul de infectare este foarte mare. Dovadă stă situaţia din spitale. În unele secţii nu mai sunt locuri pentru internări iar medicii sunt la capătul puterilor. 

CONSTANTIN RÎMEŞ, secretar de stat, Ministerul Sănătăţii: "Se menţine numărul de reproducţie, rata de contageozitate mai sus de 1 - 1.11, ceea ce vorbeşte despre o intensificare a procseului epidemic prin infecţia covid 19. Presiunea pe sistemul de sănătate este extrem de mare. Noi rugăm la solidaritate şi responsabilitate". 

Autorităţile reamintesc că se interzice prezenţa în locurile publice în grupuri mai mari de trei persoane iar copii nu au voie pe terenurile de joacă,  de sport, în parcuri de distracţii şi zone de agrement. Persoanele în vârstă de peste 63 de ani pot ieşi din casă doar pentru probleme ce nu suferă amânare. Este interzisă organizarea întrunirilor sau a evenimentelor festive cu un număr mai mare de 50 de persoane. 
Similare
RECOMANDĂRI