Câţi dintre pacienţii cu COVID-19 rămân cu sechele?
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Câţi dintre pacienţii cu COVID-19 rămân cu sechele?

Procentul pacienţilor vindecaţi de COVID-19 care rămân cu sechele după această boală este unul apreciabil, spune profesorul Alexandru Rafila. În Israel, medicii încearcă să înţeleagă de ce oamenii continuă să se simtă rău după testarea negativă.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, profesorul Alexandru Rafila, a precizat, într-o dezbatere HotNews.ro #deladistanţă, că există multe persoane, chiar tineri, care nu au reuşit să se recupereze după infecţia cu noul coronavirus, care nu afectează exclusiv aparatul respirator, scrie euroactiv.ro.

Potrivit lui Alexandru Rafila, sechelele cu care rămân unii pacienţi care au avut COVID nu sunt evidente uneori la momentul externării.

”Este un procent important de oameni care rămân cu sechele la nivelul aparatului respirator, dar şi la alte ţesuturi şi organe. S-a constatat că boala nu afectează exclusiv plămânii, ci afectează multe alte ţesuturi şi organe. Există oameni care fac miocardită sau care au probleme la nivelul inimii sau al sistemului nervos”, a explicat Rafila, adăugând că sunt multe alte sechele care necesită inclusiv recuperare.

Rafila a mai spus că mulţi pacienţi îşi pierd simţul mirosului şi al gustului chiar timp de câteva luni, fapt observat şi de medicii israelieni. 

Jumătate dintre pacienţii vindecaţi încă suferă

Pacienţii recuperaţi după contractarea Sars-CoV-2 se plâng medicilor de dureri ciudate, plămâni a căror funcţionare nu revine la normal, precum şi de o serie de probleme psihologice.

”Ceea ce vedem este foarte înfricoşător”, a declarat pentru The Times of Israel profesorul Gabriel Izbicki de la Centrul Medical Shaare Zedek din Ierusalim. ”Mai mult de jumătate din pacienţi, la săptămâni după testarea negativă, sunt încă simptomatici”, mai spune acesta.

Medicul lucrează la un studiu privind pacienţii care au fost internaţi sau plasaţi în izolare, pentru a vedea efectele secundare ale virusului şi pentru a înţelege de ce pacienţii continuă să sufere mult timp după ce au fost testaţi negativ.  

La clinica comunitară Bnei Brak, din cadrul Maccabi Healthcare Services, pacienţii s-au confruntat în ultimele zile cu dureri care par că vin de nicăieri. ”Pot apărea la braţe, picioare sau în alte locuri asupra cărora virusul nu are un impact direct”, spune directorul clinicii, Eran Schenker, adăugând că unii pacienţi se vaită că nu pot dormi şi îşi evaluează durerea la 10 pe o scară de la 1 la 10. 

O pacientă de la această clinică a vorbit cu The Times of Israel, cu condiţia ca numele ei să nu fie publicat. Femeia, în vârstă de 40 de ani, a fost diagnosticată în martie şi testată negativ în urmă cu o lună, dar se simte în continuare obosită şi are atacuri de anxietate. 

Soţul ei, care a contractat noul coronavirus tot în martie şi a fost testat negativ luna trecută, se simte ”mai rău decât atunci când a fost internat".

Pacienţii, tineri sau în vârstă, care simt dureri nu pot fi depistaţi în timpul examinărilor medicale. "Le verificăm plămânii, inima şi nu au nicio boală, nu au probleme neurologice. Scanăm şi nu vedem nimic, dar ei au totuşi dureri”, a explicat Schenker.

Un alt medic spune că o altă problemă e faptul că doctorii nu le pot spune pacienţilor când îşi vor reveni la starea de dinainte. 

”Mulţi oameni spun că nu mai au energia pe care o aveau înainte. Sunt mai obosiţi. Unii spun că nu au motivaţia de a face lucruri”, povesteşte Dan Oyero, director medical adjunct la Maccabi Healthcare Services. 

Similare
RECOMANDĂRI