Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Certificatul COVID-19 emis de autorităţile R. Moldova, modificat la standarde europene

Cerificatul de vaccinare emis de Republica Moldova va fi modificat pentru a fi compatibil cu normele europene. Noile documente vor fi disponibile din 15 octombrie. Potrivit vicepremierului Iurie Ţurcanu, platforma digitală este în regim de testare. Ministerul Sănătăţii anunţă şi noi reguli adoptate de Comisia Naţională pentru Sănătate Publică. Studenţii de la Medicină revin la studii în sistem mixt, iar elevii pot reveni la ore după 7 zile de carantină dacă prezintă un test negativ.

Modificarea certificatului era necesară pentru a fi compatibil cu certificatul verde din Uniunea Europeană.

IURIE ŢURCANU, vicepremier pentru Digitalizare: „Pe data de 15 octombrie când vom începe să colectăm să facem disponibile datele  privind testarea persoanelor la covid să putem să realizăm trei cazuri. Guvernul prin intermediul Ministerului Sănătăţii a depus o solicitare către Comisia Europeană pentru a fi recunoscut certificatul şi peste hotare”.

Acum, autorităţile sunt în proces de testare tehnică a platformei certificate-covid.gov.md. Certificatele valide au culoarea verde, iar în cazul în care documentul este fals, nu va apărea pe ecran nici o informaţie.

IRINA MIHAILICI, reporter TVR MOLDOVA: „Platforma certificate-covid.gov.md poate fi accesată şi de responsabilii din domeniul horeca. Administratorii trebuie să deţină un telefon să acceseze pagina, să intre la verifică vertificat, să scanete QR codul şi astfel va obţine toate datele”.

Comisia Naţională Extraordinară pentru Sănătate Publică a aprobat vineri şi câteva reguli noi. Dacă într-o clasă au fost identificaţi copii bolnavi de covid, restul elevilor sunt izolaţi la domiciliu. Revin la ore după 7 zile de carantină, nu 14 zile cum era anterior. Elevii se prezintă la lecţii doar după ce au făcut şi un test iar rezultatul este negative. Potrivit Ministerului Sănătăţii, sunt peste 11 mii de elevi plasaţi în autoizolare. În timp ce cam toţi studenţii rămân să facă studii online, cei de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţeanu" revin parţial la cursuri.

SVETLANA NICOLĂESCU, secretar de Stat, Ministerul Sănătăţii: „A reuşit să atingă acoperirea vaccinală în rândul studenţilor de peste 95 la sută, dar dacă ne referim şi în rândul cadrului didactic de peste 97% la fel reieşind dinfaptul că USMF contribuie esenţial un suport sistemului de Sănătate. S-a aprobat permisiunea de a realiza activităţile de instruire cu prezenţă fizică în regim mixt”.

Până acum, doar 23% din populaţia Republicii Moldova este vaccinată cu schema completă.
Similare
RECOMANDĂRI