Chiar dacă numărul de paturi în secţiile de terapie intensivă cu profil COVID-19 a fost majorat de patru ori, locurile nu sunt suficiente
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Chiar dacă numărul de paturi în secţiile de terapie intensivă cu profil COVID-19 a fost majorat de patru ori, locurile nu sunt suficiente

Toate spitalele municipale au fost mobilizate pentru circuitul COVID-19, însă autorităţile din sănătate sunt la limită, dificultatea fiind legată de numărul insuficient de paturi la Terapie Intensivă. Chiar dacă, pentru prima dată, numărul paturilor a fost majorat de patru ori, nu sunt suficiente, a comunicat Boris Gîlca, şef interimar al Direcţiei generale asistenţă socială şi sănătate, la şedinţa operativă de la Primărie, transmite IPN.

Aproape 50% din numărul total de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus se tratează în instituţiile medicale din municipiul Chişinău. Capacitatea totală în aceste instituţii este de 1353 de locuri pentru tratamentul pacienţilor cu COVID-19 în secţii şi 79 la Terapie Intensivă.

Săptămâna trecută, la Spitalul municipal „Sfânta Treime” au fost activate suplimentar 18 paturi la Terapie Intensivă. Acum, se fac pregătiri pentru activarea a încă 200 de paturi pentru internarea pacienţilor cu COVID-19.

Şeful de la sănătate a precizat că tulpina Delta este foarte agresivă şi contagioasă, acest fapt fiind dovedit şi de clinica pe care o dezvoltă pacienţii. Din totalul de pacienţi internaţi –  98% sunt persoane nevaccinate, ele dezvoltând forme grave ale bolii. În momentul în care ajung la terapie intensivă, cu regret, şansa la viaţă se reduce cu 50%, iar odată ce sunt intubaţi cu forme extrem de grave, rămân doar 5-10% şanse la viaţă.

Situaţia este complicată, iar populaţia trebuie să înţeleagă importanţa vaccinării împotriva COVID-19. Or, actuala rată de 30% nu este suficientă pentru a asigura o imunitate colectivă. Boris Gîlca a îndemnat populaţia să se vaccineze, menţionând că acest fapt reduce riscul pentru a dezvolta o formă gravă de boală. De la începutul pandemiei, în R. Moldova s-au înregistrat peste 316 mii de cazuri de infectări cu noul coronavirus Mai bine de 7 mii de oameni au murit.

Similare
RECOMANDĂRI