Comisia Europeană, pregătită să ajute la creşterea capacităţilor de producţie a vaccinurilor împotriva COVID-19
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Comisia Europeană, pregătită să ajute la creşterea capacităţilor de producţie a vaccinurilor împotriva COVID-19

În timp ce campaniile de vaccinare împotriva COVID-19 înregistrează întârzieri, Uniunea Europeană a recunoscut sâmbătă o “insuficienţă mondială” a capacităţilor de producere a vaccinurilor, declarându-se “pregătită să ajute” pentru a le creşte, potrivit comisarului european pentru sănătate Stella Kyriakides, citat de caleaeuropeana.ro.

Demararea vaccinărilor a făcut obiectul criticilor în toată Europa – în special în Franţa, unde lentoarea procesului alarmează, şi în Germania, unde unii medici şi-au exprimat regretul că personalului spitalicesc nu i se acordă întâietate în absenţa dozelor în număr suficient.

“Aceste dificultăţi, pentru moment, nu se explică prin volumul comenzilor, ci prin insuficienţa la scară mondială a capacităţilor de producţie. Acesta este cazul pentru BioNTech”, a explicat Stella Kyriakides.

După ce a comandat iniţial în noiembrie 200 milioane de doze de vaccin dezvoltat de compania americană Pfizer şi de societatea germană BioNTech, UE a exercitat o opţiune de cumpărare a 100 milioane doze suplimentare pentru 2021.

Campania de vaccinare a început în ultimul weekend din 2020 în cele 27 de ţări ale UE, după autorizarea de către Bruxelles a acestui vaccin la sfârşitul lunii decembrie, el fiind şi primul autorizat în UE.

„UE a furnizat din timp finanţări BioNTech în valoare de 100 milioane de euro pentru a-şi dezvolta capacităţile de producţie. Situaţia se va ameliora puţin câte puţin. Suntem din nou pregătiţi să ajutăm pentru a creşte capacităţile de producţie”, a asigurat Kyriakides.

BioNTech mizează să pună în funcţiune din februarie o nouă unitate de producţie la Marburg, în Germania, capabilă să furnizeze 250 de milioane de doze suplimentare în primul semestru al anului 2021, a declarat vineri pentru Spiegel cofondatorul BioNTech, Ugur Sahin.


Vaccinul anti-COVID-19, produs de BioNTech-Pfizer, a primit luni undă verde din partea Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), autoritatea care are rolul de reglementare a medicamentelor din Europa. Acesta, alături de cele produse de Moderna şi CureVac, conţine o parte din „instrucţiunile” virusului care cauzează COVID-19. Urmându-le, celulele corpului vor produce o proteină care este specifică acestui virus. Sistemul imunitar va şti că această proteină unică nu ar trebui să fie prezentă în organism şi va reacţiona producând mijloace naturale de apărare împotriva infectării cu COVID-19.

Ţinând cont că vaccinul Pfizer/BioNTech trebuie administrat în două doze la distanţă de trei săptămâni, livrările anunţate de 12,5 milioane de doze pentru acest an către UE ar fi suficiente pentru vaccinarea a 6,25 milioane de oameni.

Conform Strategiei UE privind vaccinurile împotriva COVID-19, Uniunea Europeană şi-a asumat un rol important în ceea ce priveşte garantarea accesului universal la testele, tratamentele şi vaccinurile împotriva COVID-19. Obiectivele asumate de Uniunea Europeană sunt legate de asigurarea calităţii, siguranţei şi eficacităţii vaccinurilor şi asigurarea accesului echitabil şi în timp util la vaccinuri pentru cetăţenii UE.

Astfel, Comisia Europeană a urmărit dezvoltarea unui portofoliu divers de vaccinuri candidate pe platforme diferite, astfel încât să crească şansele de a avea mai multe vaccinuri disponibile, după autorizarea de punere pe piaţă acordată de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA). Astfel, Comisia Europeană a stabilit acorduri cu şase producători de vaccinuri împotriva COVID-19 pentru apromixativ două miliarde de doze, după cum urmează: CureVac (405 milioane), AstraZeneca (400 de milioane), Johnson&Johnson (400 de milioane), Sanofi-GSK (300 de milioane), Pfizer-BioNTech (300 de milioane) şi Moderna (160 de milioane).

La acestea se adaugă discuţiile preliminare încheiate de Comisia Europeană la 17 decembrie cu compania farmaceutică Novavax, de unde UE ar urma să achiziţioneze 200 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19.

Similare
RECOMANDĂRI