Comisia Europeană propune limitarea la 9 luni a certificatului digital COVID pentru a stimula administrarea dozei booster
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Comisia Europeană propune limitarea la 9 luni a certificatului digital COVID pentru a stimula administrarea dozei booster

Comisia Europeană a propus actualizarea normelor privind coordonarea unei circulaţii libere şi în siguranţă în Uniunea Europeană, care au fost instituite ca răspuns la pandemia de COVID-19, relatează CaleaEuropeană.ro.

Din vară, administrarea vaccinurilor a crescut semnificativ, iar certificatul digital COVID-19 al UE a fost implementat cu succes fiind emise până în prezent peste 650 de milioane de certificate. În acelaşi timp, situaţia epidemiologică din UE continuă să evolueze, unele state membre luând măsuri suplimentare de sănătate publică, inclusiv administrarea dozei booster, informează instituţia, potrivit sursei citate.

Ţinând cont de toţi aceşti factori, Comisia propune să se pună mai mult accentul pe o abordare ”axată pe persoană” în ceea ce priveşte măsurile de călătorie şi pe o perioadă standard de valabilitate a certificatelor de vaccinare de 9 luni după schema principală de vaccinare.

Perioada de 9 luni ia în considerare orientările Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) privind administrarea dozelor booster după 6 luni de la schema completă de vaccinare şi prevede o perioadă suplimentară de 3 luni pentru a permite autorităţilor să organizeze campania de vaccinare. 

”De la începutul pandemiei, Comisia Europeană a fost activ implicată în identificarea unor soluţii pentru a asigura libera circulaţie a persoanelor în condiţii de siguranţă şi în mod coordonat. Având în vedere cele mai recente evoluţii şi dovezi ştiinţifice, propunem o nouă recomandare care urmează să fie adoptată de Consiliu. Pe baza instrumentului nostru comun, certificatul digital COVID al UE, care a devenit un adevărat standard, trecem la o abordare <>. Obiectivul nostru principal este de a evita măsurile divergente în întreaga UE. Acest lucru este valabil şi în ceea ce priveşte chestiunea boosterelor, care vor fi esenţiale pentru combaterea virusului. Printre alte măsuri, propunem astăzi Consiliului să convină asupra unei perioade de valabilitate standard pentru certificatele de vaccinare eliberate în urma schemei principale de vaccinare. Un acord asupra acestei propuneri va fi crucial pentru lunile următoare şi pentru protejarea liberei circulaţii în condiţii de siguranţă pentru cetăţeni”, a transmis comisarul european pentru justiţie, Didier Reyners.

La rândul său, comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a declarat că ”certificatul digital la UE şi abordarea coordonată a măsurilor de călătorie au contribuit în mare măsură la libera circulaţie în condiţii de siguranţă, având ca prioritatea protejarea sănătăţii publice. Peste 65% din populaţia totală a UE este vaccinată, dar acest lucru nu este suficient. Există încă prea multe persoane care nu sunt protejate. Pentru ca toată lumea să călătorească şi să trăiască în condiţii de maximă siguranţă, trebuie să atingem rate de vaccinare semnificativ mai ridicate – urgent. De asemenea, trebuie să ne consolidăm imunitatea prin booster. Ţinând cont de recomandările ECDC şi pentru a permite statelor membre să îşi adapteze campaniile de vaccinare şi pentru ca cetăţenii să aibă acces la dozele de booster, propunem o perioadă standard de acceptare pentru certificatele de vaccinare. În acelaşi timp, trebuie să continuăm să încurajăm cu tărie pe toată lumea să respecte în continuare măsurile de sănătate publică. Măştile trebuie purtate în continuare”, a mai spus Kyriakides.

Principalele actualizări ale abordării comune a măsurilor privind călătoriile în UE propuse de Comisie sunt:

  • Accentul pe o ”abordare centrată pe persoană”: o persoană care deţine un certificat digital COVID valabil al UE nu ar trebui, în principiu, să facă obiectul unor restricţii suplimentare, cum ar fi testele sau carantina, indiferent de locul de plecare în UE. Persoanele care nu deţin un certificat digital COVID al UE ar putea fi obligate să se supună unui test efectuat înainte sau după sosire.
  • Valabilitatea standard a certificatelor de vaccinare: Pentru a evita abordările divergente şi perturbatoare, Comisia propune o perioadă standard de valabilitate de 9 luni pentru certificatele de vaccinare eliberate după finalizarea seriei de vaccinare primară. Perioada de 9 luni ia în considerare orientările Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) privind administrarea dozei booster după 6 luni de administrarea schemei complete de vaccinare şi prevede o perioadă suplimentară de trei luni pentru a permite autorităţilor naţionale să se organizeze . Aceasta înseamnă că, în contextul călătoriilor, statele membre nu ar trebui să refuze un certificat de vaccinare care a fost eliberat la mai puţin de 9 luni de la administrarea ultimei doze din schema principală de vaccinare. Statele membre ar trebui să ia imediat toate măsurile necesare pentru a asigura accesul la vaccinare pentru acele grupuri de populaţie ale căror certificate de vaccinare eliberate anterior se apropie de limita de 9 luni.
  • Dozele booster: Deocamdată, nu există studii care să analizeze în mod expres eficacitatea dozelor booster împotriva răspândirii COVID-19, prin urmare, nu se poate stabili o perioadă de valabilitate a acestora. Cu toate acestea, având în vedere datele existente, este de aşteptat ca protecţia oferită de booster să dureze mai mult decât cea asigurată de schema principală de vaccinare. Comisia va monitoriza îndeaproape dovezile ştiinţifice nou apărute în această privinţă. Pe baza acestor dovezi, Comisia poate, dacă este necesar, să propună o perioadă de valabilitate pentru certificatele eliberate în urma dozei booster.
  • Adaptarea hărţii UE privind riscurile de călătorie în materie de COVID-19: coroborarea cazurilor noi cu rata de vaccinare dintr-o regiune. Harta va fi, în principal, pentru scop informativ, dar poate servi pentru coordonarea măsurilor în cazul zonelor cu nivel ridicat (roşie) sau scăzut (verde) de răspândire a virusului. Pentru aceste zone, s-ar aplica reguli specifice prin derogare de la ”abordarea axată pe persoane”. Pentru călătorii din zonele ”verzi”, nu ar trebui să se aplice nicio restricţie. Călătoriile către şi dinspre zonele ”roşu închis” ar trebui descurajate, având în vedere numărul mare de noi infectări în aceste zone, iar persoanele care nu sunt vaccinate sau care nu au trecut prin boală ar trebui să fie supuse unui test înainte de plecare şi să intre în carantină după sosire (cu reguli speciale pentru călătorii esenţiali şi pentru copiii sub 12 ani).
  • Scutiri de la anumite măsuri de călătorie: ar trebui să se aplice pentru lucrătorii transfrontalieri, copiii sub 12 ani şi călătorii esenţiali. Lista călătorilor esenţiali ar trebui redusă, deoarece mulţi dintre cei incluşi pe această listă au avut între timp posibilitatea de a fi vaccinaţi.
  • Procedura simplificată privind ”frâna de urgenţă”: procedura de urgenţă destinată să întârzie răspândirea unor posibile noi variante ale COVID-19 sau să abordeze situaţii deosebit de grave ar trebui să fie simplificată şi mai operaţională. Aceasta ar include o notificare a statelor membre către Comisie şi Consiliu şi o masă rotundă în cadrul reuniunii Consiliului privind răspunsul politic integrat la crize (IPCR).

Pentru a acorda suficient timp pentru ca abordarea coordonată să fie pusă în aplicare, Comisia propune ca aceste actualizări să se aplice începând cu 10 ianuarie 2022.

Similare
RECOMANDĂRI