Coronavirus: Comisia Europeană încheie discuţiile preliminare cu Novavax în vederea achiziţionării unui nou vaccin potenţial
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Coronavirus: Comisia Europeană încheie discuţiile preliminare cu Novavax în vederea achiziţionării unui nou vaccin potenţial

Comisia Europeană a încheiat astăzi, 17 decembrie, discuţiile preliminare cu compania farmaceutică Novavax în vederea achiziţionării vaccinului potenţial împotriva COVID-19 produs de aceasta. Contractul avut în vedere cu Novavax ar urma să ofere tuturor statelor membre ale UE posibilitatea de a achiziţiona 100 de milioane de doze şi până la 100 de milioane de doze suplimentare.

Discuţiile preliminare cu Novavax finalizate astăzi vin în completarea unui portofoliu deja larg şi asigurat de vaccinuri care urmează să fie produse în Europa, incluzând contractele deja semnate cu AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac şi Moderna. Acest portofoliu diversificat de vaccinuri va asigura buna pregătire a Europei pentru vaccinare, de îndată ce vaccinurile se vor dovedi a fi sigure şi eficace. Statele membre ar putea decide să doneze vaccinul unor ţări cu venituri medii şi inferioare sau să îl redirecţioneze către alte ţări europene.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Am plăcerea de a vă anunţa că vom continua să ne extindem portofoliul diversificat de vaccinuri. Demersul de astăzi în vederea încheierii unui acord cu Novavax demonstrează angajamentul Comisiei de a asigura explorarea tuturor opţiunilor posibile de acces la vaccinurile împotriva COVID-19. Accesul la un număr mai mare de vaccinuri ne va permite să avem o acoperire suficientă pentru a învinge pandemia.”

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară, a declarat: „Suntem pe cale să adăugăm un al şaptelea vaccin promiţător la portofoliul nostru, ceea ce ne va spori aşadar şansele de a putea alege dintre cele mai sigure şi mai eficace vaccinuri. În prezent, toate statele membre trebuie să se asigure că sunt pregătite să înceapă distribuirea unor dintre ele încă de la începutul anului 2021, de îndată ce se va dovedi că sunt sigure şi eficace. Vaccinarea va determina modul în care vom trăi şi vom munci în anul 2021. În perioada premergătoare sărbătorilor, invităm cetăţenii să îşi continue eforturile de a controla pandemia. Fiecare trebuie să facă tot ce îi stă în putinţă pentru a evita noi recrudescenţe până la apariţia unui vaccin.”

Novavax este o companie de biotehnologie care dezvoltă vaccinuri de ultimă generaţie împotriva unor boli infecţioase grave. Vaccinul propus de această companie este un vaccin subunitar pe bază de proteine, aflat deja în faza 3 a studiului clinic.

Comisia, cu sprijinul statelor membre, a luat decizia de a sprijini acest vaccin pe baza unei evaluări ştiinţifice temeinice, a tehnologiei utilizate, a experienţei companiei în dezvoltarea de vaccinuri şi a capacităţii sale de producţie pentru a aproviziona toate statele membre ale UE.

La 17 iunie, Comisia Europeană a prezentat o strategie europeană de accelerare a dezvoltării, producerii şi punerii la dispoziţie pe scară largă a unor vaccinuri eficace şi sigure împotriva COVID-19. În schimbul dreptului de a cumpăra un anumit număr de doze de vaccin într-un interval de timp dat, Comisia finanţează o parte din costurile iniţiale suportate de producătorii de vaccinuri sub forma unor angajamente prealabile de achiziţie. Finanţarea acordată este considerată un acont pentru vaccinurile care vor fi cumpărate efectiv de statele membre.

Având în vedere faptul că decizia de a investi în dezvoltarea unui vaccin anti-COVID-19 este deosebit de riscantă pentru companiile de profil, din cauza costului ridicat şi a ratei ridicate de eşec, aceste angajamente vor permite aşadar realizarea unor investiţii care, în caz contrar, nu ar putea fi efectuate.

După ce s-au dovedit a fi sigure şi eficace şi după ce au obţinut autorizaţia de introducere pe piaţă din partea Agenţiei Europene pentru Medicamente, vaccinurile trebuie să fie rapid distribuite şi puse la dispoziţie pe scară largă în întreaga Europă. La 15 octombrie, Comisia a stabilit principalele etape pe care statele membre trebuie să le urmeze pentru a fi pe deplin pregătite, printre care elaborarea de strategii naţionale de vaccinare. Comisia instituie în prezent un cadru comun de raportare şi o platformă de monitorizare a eficacităţii strategiilor naţionale de vaccinare şi a adoptat acţiuni suplimentare pentru a consolida măsurile de pregătire şi de răspuns la nivelul UE, precum şi o strategie de protecţie împotriva COVID-19 în cursul iernii, oferind sprijin suplimentar statelor membre în vederea distribuirii vaccinurilor.

Comisia s-a angajat, de asemenea, să asigure faptul că oricine are nevoie de un vaccin îl poate obţine, oriunde în lume, nu doar în Europa. Nimeni nu va fi în siguranţă până când nu vom fi cu toţii în siguranţă. Acesta este motivul pentru care, începând din data de 4 mai 2020, Comisia a mobilizat aproape 16 miliarde EUR în cadrul răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus, acţiunea globală pentru accesul universal la teste, tratamente şi vaccinuri împotriva coronavirusului şi pentru redresarea economică globală, şi şi-a confirmat interesul de a participa la mecanismul COVAX pentru a asigura un acces echitabil la vaccinurile anti-COVID-19, la preţuri accesibile, oriunde în lume. Ca parte a efortului „Echipei Europa”, Comisia a anunţat o contribuţie de 400 de milioane EUR sub formă de garanţii, menită să sprijine mecanismul COVAX şi obiectivele acestuia în contextul răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus. La 12 noiembrie, Uniunea Europeană a anunţat o contribuţie suplimentară de 100 de milioane EUR sub formă de granturi pentru sprijinirea mecanismului COVAX.

Similare
RECOMANDĂRI