COVID-19: UE ar putea aproba utilizarea vaccinurilor produse de Pfizer/BioNTech şi Moderna începând din decembrie
Sursa foto:© Comisia Europeană în România/ Facebook Vizualizari:

COVID-19: UE ar putea aproba utilizarea vaccinurilor produse de Pfizer/BioNTech şi Moderna începând din decembrie

Uniunea Europeană ar putea aproba utilizarea vaccinurilor produse de Pfizer/BioNTech şi Moderna începând din decembrie, a anunţat, joi, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la finalul unei videoconferinţe a liderilor europeni, transmite Agerpres.

„Dacă toate procedurile se vor derula fără probleme”, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) ar putea „să dea vaccinurilor de la Pfizer/BioNTech şi de la Moderna autorizaţia condiţionată de punere pe piaţă începând din a doua jumătate a lui decembrie”, a afirmat şefa Executivului UE. Anunţul vine pe fondul rezultatelor obţinute în laborator de cele trei companii farmaceutice care au relevat o eficacitate de 95% a vaccinurilor dezvoltate împotriva noului coronavirus. 

Grupul Pfizer şi partenerul său german, compania BioNTech SE, au fost primii producători de medicamente din lume care au prezentat date pozitive furnizate de un studiu clinic realizat pe scară amplă şi care vizează un vaccin dezvoltat împotriva noului coronavirus.

Cele două companii au anunţat, de asemenea, că nu au detectat deocamdată niciun motiv serios de îngrijorare legat de siguranţa vaccinului şi se aşteaptă să obţină aprobarea de utilizare în regim de urgenţă din partea autorităţilor din Statele Unite spre sfârşitul acestei luni.

La rândul său, Moderna a precizat că va aplica pentru obţinerea autorizării de utilizare a vaccinului din partea autorităţilor de reglementare din SUA în următoarele săptămâni, când se aşteaptă să aibă cca. 20 de milioane de doze disponibile în ţară. De asemenea, compania speră să aibă până la un miliard de doze disponibile pentru utilizare în întreaga lume anul viitor şi intenţionează să solicite aprobare pentru folosirea vaccinului şi în alte ţări.

Comisia Europeană a semnat până acum cinci contracte de precomandă pentru eventuale vaccinuri, cu companiile AstraZenaca, Johnson & Johnson, Sanofi-GSK, Pfizer/BioNTech şi CureVac.

Similare
RECOMANDĂRI