Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Date confuze privind situaţia din spitale. Într-o lună, sistemul medical municipal ar putea intra în colaps, dacă nu vor fi găsite noi spaţii pentru tratarea pacienţilor de covid

În plină pandemie, sistemul de sănătate din Chişinău se află în pragul unei noi crize. Autorităţile locale avertizează că în scurt timp, spitalele municipale ar putea rămâne fără locuri pentru bolnavi şi chiar fară medicamente. Astăzi la o şedinţă de urgenţă a Consiliului Municipal, şeful direcţiei Sănătate a declarat că situaţia din spitale e tot mai gravă, iar unii bolnavi de covid sunt nevoiţi să aştepte eliberarea unui pat pentru a putea primi îngrijri medicale. CMC cere Guvernului măsuri urgente, însă Ministerului Sănătăţii afirmă că autorităţile locale prezintă informaţii eronate şi că situaţia din spitalele din Chişinău e sub control.

După deschiderea secţiilor de covid în toate spitalele municipale, autorităţile locale declară că nu mai sunt locuri libere la terapie intensivă şi sunt ocupate aproape toate paturile în secţiile pentru tratament. În afară de pacienţii din Chişinău infectaţi cu Covid, spitalele municipale tratează şi mulţi bolnavi preluaţi de la instituţiile medicale raionale. Autorităţile locale din Chişinău susţin că într-o lună de zile, sistemul medical municipal ar putea intra în colaps, dacă nu vor fi găsite noi spaţii pentru tratarea pacienţilor de covid.

BORIS GÂLCĂ, şef-adjunct, Direcţia Sănătate, Chişinău: „Încă le identificăm prin externarea pacienţilor. Este adevărat că vom rămâne blocaţi pe internarea pecienţilor, aţi văzut şi DVS la ştiri pe noutăţi ce se întâmpla în Italia la început, când medicii erau puşi în cea mai dificilă situaţie să selecteze pacienţii, adică cui să-i de-a şansa la viaţă, cui nu. Eu nu o să-mi asum aşa responsabilitate.”

Potrivit autorităţilor locale, spitalele municipale se confruntă şi cu probleme financiare, care ar putea provoca o criză de medicamente şi echipamente medicale. Autorităţile municipale susţin că problemele financiare ar fi apărut pentru că nu au fost încasate toate plăţile de la Casa Naţională de Asigurări Sociale pentru tratarea anterioară a pacienţilor infectaţi cu Covid.

BORIS GÂLCĂ, şef-adjunct direcţia sănătate Chişinău: „Astăzi mulţi agenţi economici cu care spitalele noastre au contracte, medicamente, produse farmaceutice, nu livrează aceste bunuri pentru că nu fost achitate din precedent.”

Medicii din spitalele municipalele recunosc că deja fac faţă cu greu numărului mare de infectări. O problemă este lipsa paturilor în secţiile de terapie intensivă, spune unul dintre medicii care lucrează la Spitalul Sfânta Treime şi la Centrul Covid de la MoldExpo.  

De cealaltă parte, Ministerul Sănătăţii susţine că situaţia din spitalele din Chişinău e alta decât cea prezentată de autorităţile locale. Contactaţi de TVR Moldova, responsabili de la minister ne-au comunicat că în spitalele municipale sunt încă 250 de locuri libere şi că autorităţile centrale discută permant cu cele locale despre situaţia din sistemul de sănătate.
Similare
RECOMANDĂRI