Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

De la începutul pandemiei, aproape 500 de cetăţeni ai R. Moldova s-au plâns că le-au fost încălcate drepturile

Într-o perioadă de doar şase luni, la începutul pandemiei, aproape 500 de cetăţeni ai Republicii Moldova s-au plâns că le-au fost încălcate drepturile. Reprezentanţii Institutului pentru Drepturile Omului au prezentat un raport cu cele mai grave cazuri depistate.

La începutul pandemiei, Institutul pentru Drepturile Omului a creat un centru de criză unde cetăţenii puteau suna pentru a cere ajutor. Cele mai mult sesizări au venit din regiunile Centrul şi Nordul Republicii Moldova, peste 400. 

NUMĂR SESIZĂRI, PE REGIUNI

Centru               267 de cazuri
Nord                 151 de cazuri
Sud                   38 de cazuri
Peste hotare      7 cazuri

ALEXANDRU CEBANAŞ, avocat IDOM: "Unul din cazuri a fost refuzul de a acorda pe criteriul de dizabilitate mintală. Motivându-se că este bolnavă psihic şi trebuie să se trateze în alt spital, fiind refuzat de a fi internat, până persoana s-a internat a decedat".

Un alt caz care a ajuns în vizorul specialiştilor este refuzul de internare a unui bolnav de covid-19 în stare gravă.

ALEXANDRU CEBANAŞ, avocat IDOM: "Persoana era adus cu ambulanţa din raionul de baştină şi la secţia internare i se refuza din diferite motive sau că secţia e plină, nu sunt locuri. Pe lângă boala pe care o avea şi starea sănătăţii trebuia să caute resurse şi posibilităţi de a ajunge înapoi".

Mulţi cetăţeni s-au plâns că medicamentele pentru tratamentul COVID-19 nu sunt compensate sau că s-au încălcat drepturile şi atunci când au fost obligaţi să lucreze sau să le fie redus salariu.

ALEXANDRU CEBANAŞ, avocat IDOM: "Erau impuşi să lucreze în prima linie, care refuzau erau impuşi să scrie cereri de demisie, fiind chiar concediate persoanele care refuzau să îşi pună viaţa în pericol. Motivându-se de către administratorii spitalelor că nu avem alte soluţii şi cadre medicale".

VANU JEREGHI, director proiect, IDOM: "Am efectuat un şir de vizite în spitale de psihiatrie, centrele de plasament temporar a persoanelor cu dizabilităţi şi în izolatoarele de detenţie provizorie.  Am văzut lucruri destul de grave în aceste instituţii".

RODICA RUSU GRAMA, consultant, IDOM: "La vizitele noastre am identificat cazuri când pacientul adus pe urgenţă era plasat în acelaşi salon cu alţi pacienţi care deja se aflau de 5-6 zile în instituţie ceea ce crea un risc enorm de răspândire a infecţiei".

Cetăţenii ale căror drepturi sunt încălcate sunt sfătuiţi să semnaleze abuzurile şi pot obţine asistenţă juridică gratuită de la Institutul pentru Drepturile Omului. 
Similare
RECOMANDĂRI