Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Decesele asociate COVID-19 în R. Moldova sunt în continuă creştere, iar medicii cu greu mai fac faţă numărului mare de pacienţi

Numărul deceselor asociate Covid-19, in Republica Moldova, este în continuă creştere. Doar ieri, Ministerul Sănătăţii a raportat 32 de cazuri. Medicii avertizează că sunt şi tot mai mulţi pacienţi infectaţi iar presiunea pe sistemul medical este enormă. Din păcate, mulţi ajung prea târziu la spital pentru că s-au adresat tardiv spacialiştilor. Pacienţii nevaccinaţi sunt cei ce fac forme extrem de grave ale bolii.

Sunt două lumi pararele. Viaţa din oraş, unde nu sunt respectate restricţiile şi secţiile de terapie intensive unde oamenii gem de durere şi speră să mai trăiască pentru a-i revadea pe cei dragi .În secţia de terapie intensivă de la Centrul Moldexpo COVID sunt internaţi 30 de pacienţi în stare extrem de gravă. Medicii aleargă de la un pacient la altul pentru ai ajuta.

Puţin dintre ei însă sunt vaccinaţi. 97% sunt nevaccinaţi lucru le îngreunează activitatea medicilor. Deşi nu prea pot respira fără masca de oxigen, unii pacienţi totuşi spun că nu s-ar vaccina, chiar dacă simptomele sunt groaznice. Nu cred în vaccin, dar paradoxal vin să se trateze la medic.

„Nu îmi ajungea aer, am început a tuşi şi mă temeam. Aţi reuşit să vă vaccinaţi? – Nu. – Dar dacă aţi avea posibilitate vaţi vaccina ca să nu ajungeţi în stare gravă aici? – Cred că nu, eu mai multe boli am avut şi nu vreau să mă vaccinez.”

„Aţi fost vaccinată ? – Nu. Mi-a fost frică. – Aveţi frica asta indusă de ce? – Din ceea ce se aude prin lume. – Starea prin care treceţi acum v-ar face să vă vaccinaţi? – Nu. V-aţi adresat direct la medic s-au aţi încercat să vă trataţi acasa? – Am încercat acasă deodată.”

„Fără masca de oxigen puteţi respira? – Da. – Vă vine mai greu? – Da, mai greu. Nu cred că dacă aveam vaccin avea să ajung aici. E greşeala mea că nu am pus vaccina. Familia mea a pus.”

O pacientă nevaccinată a ajuns într-o stare extrem de gravă.

„ Am fost nevoiţi să o conectăm la aparat de respiraţie mecanică prin intubaţie trahială. Nevaccinată din păcate şi cu multe comorbidităţi, diabet, obezitate.”

Sunt multe cazuri clinice grave la pacienţii nevaccinaţi şi cu mai multe boli, şi care s-au dus târziu la medic.

ION ZAHARCIUC, medic Reanimare: „Faptul că au vârsta înaintată şi imunitatea precară primele simptome apar mai târziu, febra, dispneea. Ei când se adresează la noi au afectare pulmonară 80% şi mai mult.  Am avut pacienţi în vârstă vaccinaţi care la fel venise tardiv, după câteva zile la terapie intensivă au ieşit. Zi de zi noi lucrăm la capacitate maximă 100% paturi la terapie intensivă ocupate.”

GEORGHE CARAJA, medic Reanimare: „Să fi făcut vaccinurile la timp poate altă situaţie era, nu se ajungea la starea aceasta care este. – Unii poate chiar nu ajungeau la deces? – Sigur.”

Din păcare, regretele de pe patul de spital nu ţin loc de tratament.

„Nu sunt vaccinată, păi iată o trebuit să mă vaccinez puiule şi nu ajungeam aici.”

„Dacă aţi avea posibilitate vaţi vaccina ca să nu ajungeţi aici? – Cred că da.”

La Centrul Covid Moldexpo sunt în focul luptei cu pandemia peste 250 de cadre medicale, majoritatea de la Spitalului Clinic Municipal Sfânta Treime.

ALEXANDRU CORNOGOLUB, şef clinic, Centrul COVID: „Îşi fac datoria, greu, dar o fac până la capăt cu recunoştinţă şi onoare pentru dânşii şi se străduie să salveze pacienţii care din păcate vin şi vin şi vin. Înţelegem severitatea situaţiei numai atunci când pierdem pe cineva. Dar ar fi mai bine să ne vaccinăm ca să nu pierdem rude, apropiaţi.”

Doar la Moldexpo sunt internaţi peste 360 de pacienţi. Nu mai sunt locuri dar ambulanţele continuă să aducă bolnavi în stare gravă care au nevoie de oxigen.
Similare
RECOMANDĂRI