Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

În goana după tratamente, unii bolnavi sunt gata să plătească sute de lei pentru aşa-numitele medicamente-minune anti-Covid

În goana după tratamente, unii bolnavi sunt gata să plătească sute de lei pentru aşa-numitele medicamente-minune anti-Covid. Site-urile de anunţuri abundă în asemenea preparate care, de fapt, nu sunt deloc miraculoase. Sunt banale medicamente antivirale, prescrise şi de medicii de familie, dar care nu se mai găsesc în farmacii. Cei de pe Internet le vând la preţuri mai mici, aşa că nu duc lipsă de clienţi. Medicii ne avertizează însă şi spun că riscăm foarte mult dacă luăm medicamente dubioase care, cel mai probabil, au fost contrafăcute.

La prima căutare pe site-urile de anunţuri, găsim câţiva vânzători care au în stoc preparatul medical căutat. Îşi prezintă produsul drept  - "medicament minune pentru COVID". Ne-am dat drept potenţiali cumpărători şi am sunat la numărul afişat. Vânzătorii mai că nu au băgat mâna în foc şi au garantat eficacitatea leacului. 

Vânzător online: "Asta e Arbidol rusesc. Cel mai bun şi cel mai puternic". 

Prin fel de fel de argumente, vânzătorii încearcă să-şi ademenească clienţii. Ei susţin că medicamentele le-au cumpărat din farmaciile din Moscova. 

Vânzător online: "Sunt din Rusia cu bon de plată, certificat de conformitate. Deci, nu sunt contrafăcute în Ucraina, chiar au preţul, cum au fost cumpărate – 700 de ruble ruseşti".

Aşadar, de pe Internet poţi cumpăra o cutie de Arbidol cu 10 comprimate la preţ de numai 185 de lei. Alţii le vând şi cu 300 de lei, dar acei vânzători spun că sunt de o calitate superioară. Aşa sau altfel, comerciaţii se laudă că au clienţi cu duiumul. 

Vânzător online: "Sunt care cumpără şi 10 pachete şi 15, ele-s bune şi la imunitate, virusul ăsta, care este. Mai multe beneficii are".

Preparatul Arbidol este autorizat în Republica Moldova şi chiar este prescris de medicii de familie pentru bolnavii de Covid. Problema e alta. Medicamentul se găseşte foarte greu în farmacii. 

Consultant farmacie: "Aveţi Arbidol? Nu, Arbidol nu este".

Altă farmacie, aceeaşi problemă. 

Consultant farmacie: "Arbidol nu este. Este Arbivir. S-a terminat. Eu nu ştiu când o să apară. Arbivir este tot aceeaşi substanţă activă".

Disperaţi, oamenii apelează la aceşti intermediari dubioşi. Medicii de familie recunosc că prescriu acest preparat. De la sfârşitul anului trecut, a fost introdus în schema de tratament a bolnavilor de covid-19. În plus, medicamentul trebuie administrat doar la indicaţia medicului de familie. Este exclus să fie recomandat de persoane incompetente din punct de vedere medical. 

LUDMILA RÎMBU, şef secţie Medicină de Familie: "Este de dorit ca pacienţii să nu asculte de sfaturile vecinilor, colegilor sau tratamentul luat din internet, din cauză că există management de caz în infecţia cu covid. Doar un medic apreciază care e tratamentul şi durata acestuia, având în vedere că de la început se evaluează nişte riscuri privind comorbidităţi. Nu ştim care o să fie reacţiile pacientului la medicament, va răspunde sau nu".

Medicii sfătuiesc cetăţenii să cumpere medicamente numai din locuri autorizate şi nicidecum de pe Internet unde calitatea este îndoielnică, iar aşa-numitele certificate prezentate de vânăzători pot fi uşor falsificate. Şi pentru că virusul Sars-Cov-2 este nou, şi se manifestă diferit la orice persoană, medicii fac apel repetat către popolaţie să dea dovadă de responsabilitate prin cererea de ajutor medical neîntârziat. Este total nerecomandat aplicarea unor autotratamente care ar fi funcţionat poate la rude, prieteni sau cunoscuţi ori care au fost găsite internet. 

LUDMILA RÎMBU, şef secţie Medicină de Familie: "Autotratamentul în general este un termen inadmisil în medicină, în special, în infecţia Covid-19 în care nu se ştie care o să fie evoluţia bolii. În cazul automedicaţiei pot avea efecte grave pe termen lung, şi nu se exclude cel letal". 

Riscurile auto-administrării medicamentelor sunt multiple. Este vorba  despre erori de dozare, interacţiune medicamentoasă, efecte secundare precum alergii, mascarea unor simptome, agravarea bolilor, iar lista poate continua. 

SVETLANA GORE, reporter TVR MOLDOVA: "Mai multe studii internaţionale, arată că, din 2008, oamenii au acces liber la din ce in ce mai multe medicamente, adica sunt disponibile fara a solicita farmacistul sau medicul. Experţii OMS au atenţiat şi despre faptul că internetul a facilitat explozia de medicamente contrafăcute".

TVR MOLDOVA a solicitat un comentariu din partea Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale. Instituţia a cerut o solicitare trimisă prin poşta electronică, dar răspuns nu am primit. Potrivit articolul 25 din legea cu privire la Activitatea Farmaceutică, exercitarea activităţii farmaceutice de către persoane fizice sau juridice în cadrul altor unităţi decât cele licenţiate este interzisă.
Similare
RECOMANDĂRI