În Republica Moldova a fost livrat al treilea lot de vaccin Spikevax, produs de compania Moderna
Sursa foto:Ministerul Sănătăţii Vizualizari:

În Republica Moldova a fost livrat al treilea lot de vaccin Spikevax, produs de compania Moderna

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) a recepţionat marţi, 15 februarie, un lot de 100 800 de doze de vaccin Spikevax, produs de compania Moderna. Dozele au fost donate Republicii Moldova prin intermediul mecanismului COVAX şi urmează să fie distribuite în centrele de vaccinare din R. Moldova.

Anul trecut, Republica Moldova a recepţionat alte 280 800 de doze de vaccin Spikevax. Primul lot, de 50 400 de doze, donat prin intermediul mecanismului COVAX, a ajuns în ţara noastră la sfârşitul lunii noiembrie 2021. Al doilea lot, de 230 400 de doze, oferit gratuit de Franţa prin intermediul platformei COVAX, a fost recepţionat la finele lunii decembrie 2021.

Vaccinul Spikevax, produs de compania farmaceutică Moderna, utilizează tehnologia care se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învaţă corpul uman să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul SARS-CoV-2. În Republica Moldova, Spikevax se administrează persoanelor cu vârsta de peste 18 ani, conform unei scheme de două doze, la un interval de 28 de zile. Studiile clinice au arătat că vaccinul are o eficacitate de 94,1% pentru protecţia împotriva COVID-19, după 14 zile de la administrarea primei doze.

Din 10 februarie curent, toţi cetăţenii străini pot să se vaccineze gratuit împotriva COVID-19 cu vaccinul Spikevax în centrele de vaccinare din Republica Moldova, prezentând doar actul de identitate.

Autorităţile în sănătate amintesc că vaccinarea este cea mai eficientă măsură pentru a ne proteja de formele grave şi decesul provocat de COVID-19. Pentru administrarea vaccinului împotriva COVID-19, adresaţi-vă la medicul de familie sau la orice centru de vaccinare din R. Moldova.

Similare
RECOMANDĂRI