„Întâmplarea fericită” care a dus la un grad de eficacitate de 90% a vaccinului anti-COVID de la Oxford
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Întâmplarea fericită” care a dus la un grad de eficacitate de 90% a vaccinului anti-COVID de la Oxford

Vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford şi AstraZeneca a atins un grad de eficacitate de 90% în timpul testelor clinice datorită unei întâmplări fericite: o eroare de dozaj la unii dintre participanţi, relatează The Guardian.

Cercetătorii au aununţat luni că vaccinul Oxford a avut o eficacitate globală de 70%, dar ar putea fi eficient în proporţie de 90% atunci când este administrat cu o jumătate de doză iniţial, urmată de o doză completă o lună mai târziu, scrie Digi24.

„Motivul pentru care am avut o jumătate de doză este o întâmplare fericită”, a spus Mene Pangalos, vicepreşedinte executiv pentru cercetare şi dezvoltare la AstraZeneca.

Când cercetătorii universitari au distribuit vaccinul la sfârşitul lunii aprilie, la începutul parteneriatului Oxford şi AstraZeneca, au observat că efectele secundare aşteptate, cum ar fi oboseala, durerile de cap sau durerile de braţ, au fost mai uşoare decât se aşteptau.

„Aşa că ne-am întors şi am verificat şi am aflat că au subevaluat doza de vaccin la jumătate”, a spus Pangalos.

În loc să reia studiul de la capăt, cercetătorii au decis să continue cu jumătatea dozei şi să administreze doza completă de rapel la data programată.

Aproximativ 3.000 de persoane au primit jumătate din doză şi apoi o doză completă, patru săptămâni mai târziu, datele arătând că 90% dintre participanţiau fost protejaţi de infecţia cu COVID-19. În grupul mai mare, cărora li s-au administrat două doze complete, tot la patru săptămâni distanţă, eficacitatea a fost de 62%.

Oamenii de ştiinţă spun că încă nu pot explica pe deplin de ce jumătatea de doză oferă o protecţie mai bună, dar că este posibil ca acest lucru să stimuleze mai bine sistemul imunitar.

„S-ar putea ca administrarea unei cantităţi mici de vaccin la început, urmată de o cantitate mai mare, să fie o modalitate mai bună de a pune sistemul imunitar în acţiune, oferind cel mai puternic şi cel mai eficient răspuns imun”, spune profesoara Sarah Gilbert de la Universitatea Oxford, care a condus cercetarea.

„Ceea ce nu ştim în acest moment este dacă această diferenţă este legată de calitatea sau cantitatea răspunsului imun. Şi asta vom analiza în următoarele săptămâni”, a spus profesorul Andrew Pollard, directorul Oxford Vaccine Group

Vaccinul trebuie aprobat de Agenţia de reglementare a medicamentelor şi produselor medicale, dar ar putea fi pus la dispoziţie în săptămânile următoare, dacă va primi aprobarea.

Similare
RECOMANDĂRI