Ion Ceban: În cadrul spitalelor din Chişinău vor fi activate noi blocuri şi secţii de tratare a pacienţilor infectaţi cu COVID-19
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ion Ceban: În cadrul spitalelor din Chişinău vor fi activate noi blocuri şi secţii de tratare a pacienţilor infectaţi cu COVID-19

Primarul general al Chişinăului, Ion Ceban, anunţă că vor fi activate noi blocuri şi secţii de COVID-19 în cadrul spitalelor municipale. „Ne îngrijorează în continuare numărul în creştere al cazurilor de COVID-19, mai ales că circa 1/3 din cazuri sunt înregistrate în Chişinău”, a menţionat Ceban în cadrul şedinţei săptămânale a serviciilor Primăriei Chişinău.

În spitalele municipale astăzi sunt internate 929 de persoane (adulţi şi copii), confirmate cu infecţia COVID-19, dintre care în stare extrem de gravă sunt 44 de persoane. În special sunt la limită locurile în secţiile de terapie intensivă.

„Medicii spun că acest val provocat de tulpina Delta este cel mai agresiv de până acum şi după intensitate şi după afecţiunile şi complicaţiile care le generează. Astfel, analizăm opţiunea de a extinde numărul de paturi COVID-19 în spaţiile medicale, inclusiv a celor din terapia intensivă. Cel mai probabil vom activa un bloc COVID-19 în Spitalul „Sfânta Treime”, inclusiv cu 30-32 paturi ATI”, precizează Ion Ceban. 

Totodată, va fi activă o secţie COVID-19 pentru tratamente paliative, suspecţi sau confirmaţi cu coronavirus şi la Spitalul Clinic Municipal nr. 4. Actualmente, doar Spitalul „Gheorghe Paladi” încă nu este activat ca spital COVID-19. 

„Dacă va fi necesar, vom activa şi în cadrul acestei instituţii medicale 200-300 paturi COVID-19, inclusiv 10 paturi de terapie intensivă. Atenţionez din nou directorii de spitale, de comun cu responsabilii de mentenanţa reţelelor electrice şi protecţia civilă, să evalueze şi să asigure monitorizarea zilnică a siguranţei reţelelor electrice, să respecte regulile antiincendiare - sub răspundere personală. Anterior am remis şi două  scrisori către IGSU pentru a asigura în regim non-stop un echipaj de pompieri la Centrul COVID de la Moldexpo, din motive de siguranţă şi protecţie antincendiară”, a menţionat Ion Ceban. 

În aceste situaţii deloc uşoare, inclusiv pentru medici, pe care este pusă în prezent cea mai mare presiune, pe la spitalele municipale, inclusiv la Centrul COVID de la Moldexpo avem controale inopinate. Precizăm că, în ultimele 24 de ore, în Republica Moldova, au fost întregistrate peste 500 de cazuri noi de COVID-19.
Similare
RECOMANDĂRI