Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Lupta cu noul coronavirus atinge cote dramatice. Situaţia epidemiologică în R. Moldova devine tot mai gravă

Lupta cu noul coronavirus atinge cote dramatice. Situaţia epidemiologică în Republica Moldova devine tot mai gravă şi doar ieri au fost raportate 35 de decese. Cam 30 de decese a fost, din păcate, şi media în ultimele zile, iar Republica Moldova se află pe locul şase în lume la numărul de decese din ultima săptămână, cu 60 de morţi la un milion de locuitori.

Autorităţile recunosc că nu mai sunt locuri în sectile de terapie intensivă pentru pacientii care au nevoie de oxygen pentru a rămâne in viaţă. Cele 79 de paturi sunt insuficiente cum tot sub necesităţi sunt şi cele 1400 de locuri din secţiile de tratament pentru Covid-19.

BORIS GÂLCĂ, director adjunct, Direcţia Sănătate, Chişinău: „Se eliberează de cele mai multe ori cu regret prin decesul pacienţilor, cu toate pe parcursul perioadei pandemice  numărul de paturi în terapie intensivă a fost majorat de patru ori”.

Statisticile sunt ingrijorătoare dar ne arată cât de nemiloasă este această boală. Medicii confirmă că peste 90 la sută dintre cei care ajung în spitale cu forme grave de Covid sunt nevaccinaţi. Experţii spun că aceşti pacienţii aflaţi în terapie intensivă au şanse de supravieţuire reduse cu 50%. Dacă mai sunt şi intubaţi speranţa de vindecare este de 5 – 10 la sută.

BORIS GÂLCĂ, director adjunct, Direcţia Sănătate, Chişinău: „Vom solicita în această săptămâna o întrevedere la Ministerul Sănătăţii pentru a discuta situaţia complicată, cu părere de rău nu vedem luminiţa de la capătul tunelului, situaţia şi în regiune este foarte dificilă”.

În această săptămâna, ar urma să fie disponibile încă 200 de paturi la Spitalul "Sfânta Treime". Săptămâna trecută, Republica Moldova a avut un record la decese - 35 de morţi într-o singură zi, cel mai mare număr raportat de la începutul pandemiei.

Conducerea întreprinderii Combinatul Servicii Funerare spune că, în ultima perioadă, s-a dublat munca în cimitirele din Chişinău. Dacă numărul deceselor nu va scădea, întreprinderea va fi nevoită să angajaze mai mulţi gropari.

DANIELA FOCŞA, reporter TVR MOLDOVA: „Pe timp de pandemie chiar şi cel mai mare cimitir din Europa, Sfântul Lazăr a devenit neîncăpător. Zi de zi să sapă tot mai multe gropi, dar şi se deschid noi sectoare. Responsabilii spun că planifică să reutilizeze şi terenul pe care află mormintele cu vechime mai mare şapte ani, astfel că şi acolo vor putea fi săpate din noi gropi”.

Dacă la începtul pandemie, cei care pierdeau lupta cu noul coronavirus erau îngropaţi în locuri special dedicate, acum nu se mai face nicio diferenţă. Administraţia cimitirului nu a spus câte morminte noi au apărut de la începutul pandemiei şi ce suprafaţa a cimitirului a fost ocupată. În Republica Moldova sunt peste şapte mii de oameni care au murit din cauza coronavirusului, în doar un an şi jumătate.
Similare
RECOMANDĂRI