Medic: Este posibil ca odată cu gripa să revină şi coronavirusul
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Medic: Este posibil ca odată cu gripa să revină şi coronavirusul

Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase în cadrul Institutului "Matei Balş" din Bucureşti, este de părere că foarte posibil ca în toamnă să avem un al doilea val de COVID-19, pentru că, potrivit lui, nu există o dovadă clară că o temperatură ridicată ar distruge virusul. El a afirmat la TVR1 că cei care au forme severe de COVID-19 pot rămâne cu sechele, în dependenţă de afectarea pulmonară şi complicaţiile acesteia. Totodată, medicul susţine că dacă nu vor fi respectate măsurile recomandate de către autorităţi numărul infectărilor ar putea creşte considerabil.

Andrei Tudor: Toţi specialiştii ne-au vorbit în ultimele zile despre faptul că ne aflăm pe un platou, din punct de vedere al infectărilor cu coronavirus. Ce înseamnă acest lucru şi care sunt riscurile de acum înainte?

Medicul Adrian Marinescu: Am observat o creştere lentă a pandemiei, am ajuns apoi la un platou în dinţi de fierăstrău, a continuat apoi o curbă uşor descendentă, până în 15 mai. Ce se întâmplă din 15 mai vom vedea abia săptămâna viitoare.

Andrei Tudor: Care va fi lucrul fundamental care se va schimba dacă nu vor fi respectate măsurile recomandate de autorităţi în următoarele 14 zile?

Dr. Adrian Marinescu: Va creşte numărul îmbolnăvirilor, vor fi persoane cu forme severe, deci mai mulţi pacienţi la Terapie Intensivă. Din păcate, vom avea şi mai multe decese. Vor apărea alte focare, iar calendarul relaxărilor ar putea să se schimbe.Nu există o dovadă clară că o temperatură ridicată ar distruge virusul. Este foarte posibil ca în toamnă să avem un al doilea val.

Andrei Tudor: Un lucru care a frapat este scăderea vârstei celor decedaţi şi, pe de altă parte, faptul că multe decese au avut loc la doar o zi două după internarea în spital, iar confirmarea pozitivă a venit târziu, uneori chiar post-mortem. Care este explicaţia? E ceva ce nu a funcţionat?

Dr. Adrian Marinescu: Ştim foarte clar în acest moment că pe lângă vârsta avansată, contează afecţiunile cronice. Dar putem fi tineri şi să avem afecţiuni cronice. Sunt persoanele aparent sănătoase, persoane tinere, supraponderale, cu afecţiuni care nu sunt diagnosticate.

Pe lângă aceste cazuri există excepţii în care sistemul imun reacţionează exagerat.

Andrei Tudor: Testarea în masă este o variantă aleasă de mai multe ţări. Aceasta este soluţia pentru ţinerea sub control a pandemiei?

Dr. Adrian Marinescu: Testarea extinsă, aşa cum s-a întâmplat în alte ţări şi se va întâmpla şi în România, este importantă pentru că ne arată gradul de imunizare pentru populaţie. Testele ne arată câţi dintre cetăţeni au trecut deja prin boală. Există un studiu care arată că deja 2 la sută dintre români au trecut prin boală, mai mulţi decât cei diagnosticaţi.

O pandemie de o asemenea amploare, ştiinţific vorbind, vine cu un al doilea val, care poate fi de o mai mică intensitate. Acest val depinde foarte mult de măsurile care vor fi luate până atunci.

Andrei Tudor: S-a schimbat ceva în schema tratamentului aplicat bolnavilor infectaţi cu Covid-19?

Dr. Marinescu: În acest moment nu există un tratament miraculos, dar tot ce se întâmplă bun în lume ajunge şi în România. Şi la noi în ţară schemele de tratament s-au schimbat destul de mult în ultimele două luni. În acest moment folosim tratamentul pe care îl primeşte un pacient şi în America şi în Europa de Vest. Sunt multe studii în derulare.

ÎPS Pimen este în stare critică, dar este stabil.

A. Tudor: Poate suna prematur, însă din informaţiile pe care le aveţi până acum, cu ce sechele rămân cei care au avut Covid-19, există consecinşe ale infecţiei cu noul coronavirus?

Dr. Marinescu: Doar cei care au forme severe pot rămâne cu sechele. Complicaţiile respiratorii, care sunt cele mai frecvente, pot fi cronice sau pot fi pe o perioadă de timp. Depinde cât de mare a fost afectarea pulmonară.

Similare
RECOMANDĂRI