Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ministerul Sănătăţii anunţă că Republica Moldova a depăşit valul cinci al pandemiei

Ministerul Sănătăţii anunţă că Republica Moldova a depăşit valul cinci al pandemiei, iar numărul de infectări este în scădere. S-a înregistrat o diminuare a numărului de cazuri cu 40 %, în comparaţie cu săptămâna precedentă. Ministrul Sănătăţii recunoaşte că procesul de vaccinare decurge lent, dar, neoficial, este vaccinată jumătate din populaţie. Datele sunt raportate la recensământul din 2014, nu la datele oficiale privind numărul locuitorilor Republicii Moldova pe care o prezintă Biroul Naţional de Statistică.

Ministerul Sănătăţii dă asigurări că, la sfârşitul lunii ianuarie, a fost atins vârful infectărilor cu covid-19. Atunci a fost înregistrat un record absolut de 6199 de cazuri îtr/o singură zi. Datele arată că, săptămâna trecută, s-a înregistrat o scădere de la 28 de mii de infectări, la 16 809.

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătăţii: „Încercăm să ne mişcăm în jos, am închis foarte multe din secţiile care erau direcţionate spre activarea pacienţilor covid. Atât şi secţiile pentru copii. Nu aşteptăm o nouă creştere, vedem alte subvariante ar putea să existe”.

Datele oficiale arată că Republica Moldova are o rată de vaccinare peste 29 la sută, dar de fapt procentul ar fi de peste 50%.

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătăţii: „Dacă raportăm datele despre vaccinare la numărul real de populaţie pe care o raportează Biroul Naţional de Statistică deci persoanle care la moment au reşedinţă, se află în Republica Moldova noi am atins deja 50% de cuprindere cu vaccinare ce nu este un procent rău. Noi din păcate ne raportăm la recensămîntul din 2014”.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii îndeamnă fiecare ţară să-şi vaccineze populaţia într-un procent cît mai mare pentru a scăpa de pandemie şi de presiunea infecţiei SARS COV2.

dr. MIJLANA GRIBIC, reprezentant OMS în Republica Moldova: „Ce putem face, este să vaccinăm 70% din populaţie fiecărei ţări până la mijlocul anului curent”.

Raportul Ministerului Sănătăţii mai arată că, în perioada 7–13 februarie, au fost înregistrate 186 de decese. Numărul persoanelor răpuse de covid-19 a crescut cu 38% în comparaţie cu acum două săptămâni.
Similare
RECOMANDĂRI