Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Numărul mare de infectări cu Covid-19 pune tot mai multă presiune pe sistemul medical din Chişinău

Numărul mare de infectări cu Covid pune tot mai multă presiune pe sistemul medical din Chişinău. Primarul Ion Ceban declară că în spitale au rămas foarte puţine locuri pentru bolnavi, inclusiv pentru copiii infectaţi.

Cele mai multe infectări cu Covid continuă să se înregistreze în municipiul Chişinău, iar în secţiile de terapie intensivă sunt din ce în ce mai puţine locuri pentru pacienţii internaţi în stare gravă.

ION CEBAN, primarul Chişinăului: „Capacităţile spitalelor municipale activate ca spitale covid destul de rapid devin neîncăpătoare. Cu regret ajungem şi la limita paturilor de terapie intensivă. Centrul Covid este la capacitate maximă, iar la spitalul municipal Sfântul Arhanghil Mihail sunt ocupate 180 de locuri, din 210 paturi activate la moment, inclusiv 12 paturi în terapie intensivă”.

Creşte şi numărul copiilor infectaţi. La Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii aproape toate paturile sunt ocupate. Jumătate dintre cei aproximativ 80 de copiii internaţi cu COVID au până la un an.

DIANA VLAD, medic infecţionist, Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii: „La moment avem internaţi 120 de pacienţi dintre ei 78 copii confirmaţi şi 48 de maturi cu COVID-19. Copii suspecţi avem trei. Se manifestă cu sindrom febril, cu stare rea generală, indispoziţie, copii mai capricioşi, cu scaune lichide”.

O secţie pentru copiii bolnavi de Covid-19 este deschisă şi la Spitalul Clinic Municipal de Copii Valentin Ignatenco din Chişinău. Aici sunt ocupate jumătate din cele 30 de paturi prevăzute pentru copiii infectaţi. Medicii epidemiologi de la Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică sunt îngrijoraţi de creşterea numărului de infectări în rândul copiilor.

ŞTEFAN GHIORGHIŢĂ, medic epidemiolog: „Săptămâna 36 în comparaţie cu 37 este în creştere pe ţară la vre-o 900 de cazuri. Dar săptămâna trecută acum totalizăm datele”.

Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, de la începutul pandemiei în rândul minorilor din Republica Moldova s-au înregistrat 4 decese.
Similare
RECOMANDĂRI