Odată cu instituirea Codului Roşu de COVID-19, procesul de studii din universităţile din R. Moldova trece în regim online
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Odată cu instituirea Codului Roşu de COVID-19, procesul de studii din universităţile din R. Moldova trece în regim online

Universităţile din Chişinău îşi trec procesul de studii pe online odată cu instituirea codului roşu de alertă epidemiologică.

Igor Şarov, rectorul Universităţii de Stat din Moldova, a precizat pentru IPN că la USM se vor respecta întocmai deciziile comisiilor extraordinare de sănătate publică. Activitatea didactică a studenţilor, cel puţin până pe 22 ianuarie, va fi realizată în regim online. Întrunirile ştiinţifice, conferinţele şi alte evenimente similare programate pentru perioada imediat următoare se vor desfăşura la fel online, pe perioada incidenţei codului roşu de alertă epidemiologică, a specificat rectorul USM.

Deşi experienţa acumulată pe parcursul pandemiei COVID-19 a făcut Universitatea de Stat mult mai bine pregătită pentru studiile la distanţă, totuşi „nimic n-o să poată să înlocuiască prezenţa fizică în auditoriu, interacţiunea studentului cu profesorul”. „Însă trebuie să respectăm întru totul legea”, a menţionat Igor Şarov. Potrivit rectorului, 83% dintre profesorii care predau la USM şi 47% dintre studenţi sunt vaccinaţi împotriva COVID-19.

Viorel Bostan, rectorul Universităţii Tehnice a Moldovei, a precizat că săptămâna viitoare la UTM 95% dintre ore se vor face în regim online. În următoarele săptămâni, dacă se va păstra codul roşu de alertă, procesul educaţional se va desfăşura în continuare la distanţă. „În programele de studii inginereşti prezenţa la orele de laborator este de dorit, pentru că se lucrează cu echipamente. Aceste ore se vor desfăşura cu participarea unui număr mic de studenţi, 3-4. La fel, şi orele pentru elaborarea tezelor de licenţă nu vor avea loc online”, a precizat rectorul. Studiile la distanţă nu au aceeaşi calitate ca cele cu prezenţă fizică. „Mai ales în învăţământul ingineresc, unde competenţele practice sunt critice. Asta cum ar fi în medicină, ce fel de medicină poţi învăţa online? Cei care spun că orele online nu afectează  calitatea studiilor mint”, consideră Viorel Bostan.

UTM a pus la dispoziţia cadrelor didactice 500 de laptopuri, procurate într-un an şi jumătate din surse proprii ale UTM. Studenţii îşi asigură independent mijloacele tehnice pentru orele online. Viorel Bostan a precizat că rata de vaccinare în rândul profesorilor este destul de înaltă, lucru care nu se poate spune despre studenţi. Acum o lună, în jur de 80% dintre cadrele didactice erau imunizate împotriva COVID-19, iar printre studenţii care locuiesc la cămin – undeva 50%.

Grigore Belostecinic, rectorul Academiei de Studii Economice, a precizat că, încă din 13 ianuarie, când în Chişinău era cod portocaliu de alertă COVID-19, procesul de studii la ASEM se desfăşoară la distanţă, iar acest regim se va aplica cel puţin până la 15 martie, pentru că „situaţia privind COVID-19 nu se schimbă spre bine”. Deşi academia are deja experienţa învăţământului online, nu este cea mai bună metodă de a organiza studiile. „Nimic nu poate să înlocuiască prezenţa faţă în faţă a profesorilor şi studenţilor. Studiile trebuie să se desfăşoare faţă în faţă student-profesor, pentru a putea comunica, interacţiona, transmite emoţii, cunoştinţe, deprinderi, experienţe. Noi lucrăm online nu din plăcere, din nevoie, ne obligă bunul simţ, situaţia COVID în care suntem şi actele normative în vigoare”, a spus Grigore Belostecinic. Rectorul a precizat că studenţii sau profesorii de la academie care nu dispun de calculator sau internet pentru a face ore online, pot să vină în sălile ASEM. „Am avut solicitări, dar foarte puţine de genul acesta”, a precizat Grigore Belostecinic.

Potrivit ultimelor date, jumătate dintre studenţii ASEM sunt vaccinaţi împotriva COVID-19, iar profesorii îşi administrează deja doza booster, rata imunizării printre cadrele didactice de la academie fiind de peste 70%.
Similare
RECOMANDĂRI