OMS. 2020 a avut un efect seismic asupra sănătăţii mintale a oamenilor. Iarna aceasta va aduce noi provocări severe
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

OMS. 2020 a avut un efect seismic asupra sănătăţii mintale a oamenilor. Iarna aceasta va aduce noi provocări severe

Pandemia a fost extrem de stresantă pentru unii oameni, având efecte semnificative asupra sănătăţii mintale a populaţiei din întreaga lume. Greul nu a trecut însă. Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia că lunile acestea de iarnă, în contextul sărbătorilor cu restricţii, vor aduce noi provocări severe pentru întreaga omenire.

Biroul european al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a avertizat că se aşteaptă la o creştere a numărului de oameni care se confruntă cu "provocări severe de sănătate mintală" în următoarele câteva luni, în timp ce restricţiile impuse de pandemie sunt tot mai dure, scrie Digi24.

Hans Kluge, directorul OMS pentru Europa, a declarat că pandemia globală a dus la o criză în creştere a sănătăţii mintale pe vechiul continent şi că impactul va fi pe termen lung şi va avea impact uriaş.

El a avertizat că această criză care a afectat oamenii în mod nediscriminatoriu, va fi agravată de anxietăţi care apar adesea în timpul sezonului de iarnă şi de sărbători: "Ne aşteptăm să vedem un număr mai mare de oameni care se confruntă cu provocări mai grave de sănătate mintală în lunile următoare, pe măsură ce ce se vor confrunta cu noua realitate", a adăugat el, citat de Euronews.

Într-un sondaj efectuat în 25 de ţări dezvoltate în timpul primului val de pandemie din primăvară şi publicat de Comisia Europeană, 28% dintre respondenţi au declarat că se simt singuri şi 27% au spus că au simţit depresie sau anxietate.

În lunile de iarnă se observă în mod tradiţional o creştere a problemelor de sănătate mintală la persoanele care suferă de tulburare afectivă sezonieră, o formă de depresie care, într-un an normal, afectează aproximativ 5% din adulţii din SUA, potrivit Asociaţiei Americane de Psihiatrie ( APA).

În prezent, Europa luptă împotriva unui al doilea val de pandemie şi există diferite niveluri de restricţii, inclusiv lockdown. Oamenii sunt rugaţi să restricţioneze călătoriile, să rămână acasă şi să se întâlnească cu cât mai puţini oameni posibil.

În acest context, dr. Kluge a cerut ca autorităţile să ofere servicii specializate de îngrijire şi sprijin pentru cei mai afectaţi şi să promoveze servicii de îngrijire a sănătăţii mintale în comunităţile în care "provocările legate de sănătatea mintală rămân profund stigmatizate".

"În acest sezon al dăruirii, protejarea propriei noastre sănătăţi mintale şi a bunăstării este unul dintre cele mai bune cadouri pe care le putem oferi", a spus el.

Cu ocazia sărbătorilor de Crăciun, care vor fi foarte diferite în acest an, dr. Kluge a susţinut că cel mai sigur lucru acum este ca oamenii să rămână acasă. "Familia mea, inclusiv eu şi părinţii mei în vârstă, am luat decizia dificilă de a petrece vacanţele separat şi acasă. Mă consolez cu ideea că anul viitor putem spera să fim din nou împreună", a continuat el.

Peste 40% dintre români sunt mai furioşi, mai trişti şi mai fricoşi. Psihiatru: "Este firesc, trăim vremuri foarte negre"
Românii sunt mai trişti, mai furioşi, mult mai anxioşi şi au un sentiment sporit de singurătate, toate fiind efecte directe ale pandemiei SARS-Cov-2, arată primul studiu din România despre impactul pandemiei asupra sănătăţii fizice şi mintale a populaţiei.

Frica şi anxietatea pot fi copleşitoare atât în cazul adulţilor, cât şi al copiilor. Datele preliminare arată că unele condiţii medicale preexistente s-au intensificat la mulţi pacienţi, în timp ce la alţii s-au declanşat stări de anxietate, depresie şi neputinţă în faţa acestei noi provocări. Cercetarea face parte din programul COH-FIT, derulat la nivel internaţional.

"Este firesc, trăim vremuri foarte negre. O să fim mai nervoşi. Nu ştim care e reperul de nervozitate anterior, dar este firesc că o sa fim mai trişti, mai însinguraţi.

Pandemia a avut efect seismic asupra sănătăţii mintale a oamenilor. Este un lucru definitiv şi care nu poate fi pus doar pe seama măsurilor restrictive, deşi au jucat un rol important. Vorbim de deplasarea limitată la nivel transnaţional, de pierderea locului de muncă, de boala oamenilor apropiaţi, toate acestea au creat trauma. Ingredientele traumei colective sunt acolo", a explicat la Digi24 psihiatrul Gabriel Diaconu.
Similare
RECOMANDĂRI