Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Peste 500 de militari ai Armatei Naţionale vor dona sânge şi plasmă convalescentă pentru a salva viaţa pacienţilor bolnavi de COVID-19

Peste 500 de militari ai Armatei Naţionale vor dona sânge şi plasmă convalescentă pentru a salva viaţa pacienţilor bolnavi de COVID-19. Acţiunea se va desfăşura timp de două săptămâni, iar unităţile mobile de colectare a sângelui vor ajunge în toate garnizoanele din Republica Moldova.

Printre cei care au donat astăzi plasmă convalescentă este şi Vitalie Josan, comandantul Gărzii de Onoare. El a suferit, în luna octombrie, o formă uşoară de COVID-19.

VITALIE JOSAN, cmd. Compania Garda de Onoare: "După ce am ieşit din situţia de criză, am auzit că este este nevoie de persoane care au fost bolnave de coronavirus, ca să ajute pe cei care sunt bolnavi în stare critică. Adică, componentele sanguine sunt benefice pentru a scoate o persoană din stare gravă, din acest calvar". 

Vitalie Josan nu a rămas indiferent la problemele din sistemul medical din Republica Moldova. 

VITALIE JOSAN, cmd. Compania, Garda de Onoare: "Urmărind ultimele ştiri, situaţia în Republică este foarte alarmantă, multe persoane deja se îmbolnăvesc şi persoanele care au trecut prin această situaţie, ar fi bine ca să se mobilzeze şi să-i ajutăm pe cei care se află în stare critică, ca să depăşească situaţia dată". 

Peste 500 de militari în termen, dar şi cu contract, vor dona sânge.  60 dintre ei sunt eligibili pentru a dona plasmă convalescentă.

ALEXANDRU TODIRCĂ, militar în termen: "Este foarte important pentru că mulţi oameni îşi pierd viaţa din cauza acestui virus şi trebuie să ajutăm măcar un pic". 

IVAN PETCOV, şef Direcţia Sănătate Publică, Ministerul Apărării: "Ştiind că toată ţara trece printr-o perioadă foarte grea de pandemie, toţi militarii au dorit benevol să contribuie la acest eveniment.  Să ajute celor care la moment au probleme de sănătate".  

În Republica Moldova, peste 240 de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus se află în stare gravă, iar spitalele au mare nevoie de plasmă convalescentă pentru tratamentul lor. 

SVETLANA CEBOTARI, director al Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui: "Numărul acestora, de plasmă convalescentă ne ajung practic doar pentru următoare zi şi de a oferi numărul necesar spitalelor care le solicită.  Un epidiment major de a asigura numărul necesar de unităţi este şi apartenenţa de grup sanuin, pentru că nu întotdeauna numărul de donatori coincide cu numărul de doze solicitate de acelaţi grup sanguin al spitalelor". 

Donatori de plasmă pot fi doar bărbaţi cu vârsta între 18 şi 60 de ani, care s-au vindecat de COVID-19. O unitate de plasmă este compusă din 600 de mililitri de sânge, şi cu ea pot fi trataţi trei pacienţi aflaţi în stare gravă.
Similare
RECOMANDĂRI