Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Primele 10 mii de doze de vaccin anti-COVID vor ajunge în România în primele zile după Crăciun

Primele 10 mii de doze de vaccin anti-COVID vor ajunge în România în primele zile după Crăciun. Este vorba de o tranşă simbolică, pe care o vor primi toate statele membre ale Uniunii Europene. Iar în ianuarie va ajunge o tranşă pentru prima etapă de vaccinare.

VALERIU GHEORGHIŢĂ, medic, Spitalul Universitar Militar "Carol Davila": "Undeva în jurul datei de 23 decembrie se va emite autorizarea de punere pe piaţă de la Agenţia Europenea a Medicamentului pentru prima companie, in speţă BioNTech-Pfizer. Prima tranşă va fi livrată undeva între perioada Craciunului şi Anul Nou.Va fi o tranşă simbolică, la nivelul Comisiei Europene s-a decis ca in aceiasi zi sa se livreze in toata in toate tarile membre ale UE, în cele 27 de ţări. Vorbim de circa 10.000 de doze, ceea ce asigură vaccinarea de aproape 5.000 de persoane. Intenţionam chiar spre sfârşit de săptămană să avem o listă disponibilă, chiar publică cu centrele de vaccinare".

Prima etapă de vaccinare se adresează grupelor esentiale: medici si angajati din sistemul sanitar, personal de ordine publica si din domeniile cheie, care asigura functionarea statului roman, cum ar fi alimentatie publica sau invatamant. Bolnavii cronici intra in cea de a doua etapa.

GINDROVEL DUMITRA, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei: "În a doua etapă sunt incluşi orice persoana cu vârsta de peste 65 de ani şi bolnavii cu boli cronice, cu vârsta mai mare de 18 ani".

Romania a plătit acum o luna un avans de 12 milioane de euro pentru vaccinul Covid-19.
Similare
RECOMANDĂRI