Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Rata de imunizare anti COVID-19, în continuă scădere în R. Moldova. Specialiştii spun că oamenii mai cred în miturile despre vaccinuri

Rata de vaccinare este în continuă scădere în Republica Moldova. Potrivit Ministerului Sănătăţii, numărul celor care doresc să se vaccineze s-a înjumătăţit toamna, faţă de perioada de vară, când se administrau şi până la 10 mii de doze pe zi. Specialiştii spun că oamenii încă mai cred în mituri legate de vaccinuri, şi din această cauză refuză să se imunizeze.

Vaccinul este singura arma eficientă de prevenire a îmbolnăvirii cu noul coronavirus iar peste jumătate de miliard de oameni, numai din Europa, au decis să se imunizeze. Cei care nu au făcut-o încă sunt, în mare parte, victime ale dezinformării, miturilor, ştirilor false şi mai rău e că ajung să fie victim în sectile de reamimare a spitalelor.

SVETLANA NICOLAESCU, secretar de stat, Ministerul Sănătăţii: „Dacă în perioada lunilor de vară, noi administram pe zi în jur de 8, până la 10 mi de doze de vaccin, actualmente, ceea ce vedeţi şi dumneavoastră, suntem 3-4 mii de doze administrate zilnic. Avem şi anumite explicaţii este acea perioadă când persoanele au circulat mai mult şi şi-au administrat vaccinul inclusiv din considerentul ca să le fie mai uşor să fie mobili.”

Reprezentata Centrului de Strategii şi Politici de Sănătate, o organizaţie care implementează campania "Vaccinarea în satul tău" confirm că mulţi locuitori din zona rurală, inclusiv intelectualii, încă mai sunt sceptici în privinţa siguranţei vaccinului.

INGA PASECNIC, Centru de Strategii şi Politici de Sănătate: „Îmi pare rău că mai persist asemenea idei. Una -  care ţin de tromboză şi încerc eu ca cardiolog să dezminţesc şi să zic că în cazul în care avem un pacient cu maladii cardiovasculare sau oncologice, din potrivă este foarte indicat să se vaccineze, fiindcă altfel făcând COVID, riscul lui de tromboze este mult mai mare. Şi al doilea, mulţi colegi spun că dacă se vor vaccina li se va introduce o doză de infecţie de coronavirus, Nu este adevărat, fiindcă vaccinul nu conţine virusul în sine.”

Cea mai mica rată de vaccinare se înregistrează în raioanele Leova, Sîngerei şi regiunea UTA Găgăuzia. Autorităţile încearcă să convingă oamenii că vaccinul este sigur şi eficient, lucru confirmat deja în toată lumea.

SVETLANA NICOLAESCU, secretar de stat, Ministerul Sănătăţii: „Noi îi înţelegem că nu este o decizie uşoară, cu adevărat pentru anumite persoane este o decizie mai dificilă. Cel mai important lucru este că am acumulat suficiente evidenţe ca să demonstrăm că administrarea unui vaccin ne protejează de a face o formă gravă de îmbolnăvire, ne protejează să nu ajungem pe pat de spital şi pe pat de reanimare.”

De la începutul campaniei de vaccinare, în Republica Moldova s-au imunizat peste 826 de mii de persoane, ceea ce reprezintă doar 24% din populaţie.
Similare
RECOMANDĂRI