Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Situaţia epidemiologică din Republica Moldova se agravează de la o zi la alta

Situaţia epidemiologică din Republica Moldova se agravează de la o zi la alta. În ultimele 7 zile, numărul îmbolnăvirilor de COVID-19 a crescut de la 265 la 308 cazuri la o sută de mii de locuitori. În aceeaşi perioadă, rata de internare în spitale a persoanelor infectate cu noul coronavirus a crescut cu 35 la sută. Autorităţile nu i-au în calcul un eventual lockdown, dar pentru a combate pandemia deschid mai multe puncte de vaccinare, iar în curând urmează să înceapă şi imunizarea copiilor care au peste 12 ani.

Potrivit datelor oferite de Ministerul Sănătăţii, timp de o săptămână, numărul îmbolnăvirilor de COVID-19 a crescut cu 16 %. În creştere e şi cel al pacienţilor în stare gravă - 6,5 la sută din numărul total de pacienţi infectaţi.

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătăţii: „Trebuie să remarcăm, că pe parcursul aceste săptămâni a crescut  rata de spitalizare şi avem o creştere cu 35 %, ceea ce a pus o oarecare presiune pe spitalele din ţară, noi fiind nevoiţi să deschidem paturi noi în diferite regiuni. De asemenea, au crescut cazurile grave, care de fapt sunt influienţate de forma actuală, pe care o remarcă toţi medicii, a variantei Delta”.

În spitalele din Republica Moldova, din cele 3 500 de paturi prevăzute pentru bolnavii de Covid, au rămas libere în jur de 340 şi doar 17 la terapie intensivă. Cea mai complciată situaţie este în spitalele din Chişinău, unde nu este niciun pat liber în secţiile de terapie intensivă.

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătăţii: „Desigur în Chişinău, pe terapie intensivă, este o presiune mai mare, deoarece Chişinăul şi în special spitalele terţiare iau mai multe cazuri grave de transfer din raioane. Astfel, ocupând paturile nu doar cu persoanele bolnave din Chişinău, dar şi din teritoriu”.  

Autorităţile spun că nu vor impune restricţii noi.

ALA NEMERENCO, Ministrul Sănătăţii al Republicii Moldova: „Întrebarea dvs dacă se pregătesc restricţii, este una la care vreţi să răspund că: da, se pregătesc. Nu, nu se pregătesc restricţii”.

Autorităţile au decis în schimb să ia măsuri pentru a stimula imunizarea populaţiei. În această săptămână, toate centrele de vaccinare vor lucra potrivit unui program extins: până la ora 18 şi până la ora 15, sâmbăta şi duminica.

SVETLANA NICOLAESCU, Secretar de Stat, Ministerul Sănătăţii: „Avem pe parcursul acestei săptămâni, începând cu ziua de astăzi amenjazte 28 de puncte mobile de vacinare în 17 localităţi.  Lista unde sunt amplasate ele, o găsiţi pe pagina web a Ministerului.  Ne propunem ca pe parcursul acestei săptămâni să avem cel puţin 70 de mii de persoane imunizate”.

De săptămâna viitoare va începe şi vaccinarea copiilor de la 12 ani. Imunizarea acestora a fost autorizată ieri, de Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale.

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătăţii: „Acest vaccin poate fi administrat copiilor în Republica Moldva. Astfel nu există niciun impediment. Pentru părinţii, care doresc şi au iniţiativa personală de a-şi vaccina copiii de această categorie să o facă”.  

Ala Nemerenco a dat asigurări că în prezent în Republcia Moldova există suficiente stocuri de ser Pfizer, inclusiv pentru vaccinarea minorilor. Tot azi, ministrul Sănătăţii a subliniat că a primit asigurări din partea Comisiei Europene că certificatele de vaccinare din Republica Moldova vor fi recunoscute în curând pe teritoriul Uniunii Europene.
Similare
RECOMANDĂRI