Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

SONDAJ. Cei mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova cred că se va declanşa o criză economică din cauza pandemiei

Compania Date Inteligente a realizat un sondaj de opinie despre impactul COVID-19 asupra societăţii. Cei mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova cred că se va declanşa o criză economică din cauza pandemiei. Rata şomajului va creşte iar veniturile populaţiei vor scădea.

Potrivit sondajului, 86% din respondenţi cred că se va declanşa o criză economică. Aproape 46% spun că va creşte rata şomajului, iar 37% spun că se vor colecta mai puţine impozite. Totodată, aproape 35 % dintre cei care au răspuns la sondaj cred că există riscul îmbolnăvirii unui număr mare de cetăţeni.

IMPACTUL PANDEMIEI ASUPRA REPUBLICII MOLDOVA

Se va declanşa o criză economică -  86 %
Va creşte rata şomajului – 45,8 %
Se vor colecta mai puţine impozite – 37,1 %
Există riscul îmbolnăvirii unui număr mare de oameni – 35,7 %
Vor scădea veniturile populaţiei – 35,4 %
Vor creşte preţurile la produsele alimentare – 33,8 %

Întrebaţi cum consideră că vor fi afectaţi de pandemie, 39% dintre respondenti se tem că se vor molipsi, iar aproape 38% simt depresie. Totodată, 31% spun că nu vor putea face faţă cheltuielilor.

IMPACTUL PANDEMIEI ASUPRA CETĂŢENILOR

Există riscul de a mă molipsi – 39,1%
Simt depresie, tristeţe, impact psihologic negativ – 37,9%
Voi fi afectat de criza economică care se va declanşa – 35,7%
Veniturile mele se vor reduce – 33,6%
Simt lipsa siguranţei pentru ziua de mâine – 32,7%
Nu voi putea face faţă cheltuielilor în perioada următoare – 31%

În ceea ce priveşte sistemul medical, părerile oamenilor sunt împărţite. Aproape 47 % au o părere bună şi cam tot atâţia au o părere negativă.

CALITATEA SISTEMULUI MEDICAL

Nu este deloc gata – 16,3 %
Este gata în mică măsură  - 30,6 % 
Este gata într-o anumită măsură – 39,2 % 
Este gata în mare măsură – 8,1 %
Nu ştiu/Nu răspund – 5,8 %

Puţin peste 80 % dintre respondenţi spun că respectă regimul de autoizolare. Totodată, oamenii au luat mai multe măsuri pentru a se proteja, cum ar fi: spălatul mâinilor, folosirea dezinfectanţilor, păstrarea distanţei sociale şi utilizarea măştilor şi mănuşilor.

„Dacă în martie am întrebat o măsură deschisă în care am vrut să vedem măsurile de profilaxie pentru COVID, şi atunci au răspuns variante populare, dar ineficiente cum ar fi usturoiul, vitamine, ceapa...De data asta respondenţii au dat răspunsuri mult mai aproape de Ministerul Sănătăţii”, a spus MIHAI BOLOGAN, director executiv, Date Inteligente.

Sondajul a fost realizat, prin telefon, în perioada 30 martie – 4 aprilie, în 381 de localităţi din Republica Moldova, pe un eşantion de 1010 de persoane. Marja de eroare este de +- 3 %.


 
Similare
RECOMANDĂRI