Studiu: 80 la sută dintre cei infectaţi cu coronavirus încă au simptome la două luni după îmbolnăvire
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Studiu: 80 la sută dintre cei infectaţi cu coronavirus încă au simptome la două luni după îmbolnăvire

Un nou studiu efectuat asupra pacienţilor teoretic vindecaţi de COVID-19 arată că în patru din cinci cazuri aceştia încă acuzau unele simptome, chiar şi după două luni de la externare.

Cercetarea, publicată în Journal of the American Medical Association (JAMA), a fost efectuată pe 143 de pacienţi din Italia care fuseseră spitalizaţi din cauza noului coronavirus şi au supravieţuit după ce au stat două săptămâni internaţi, timp în care au primit tratament, scrie Forbes. 28 dintre ei au avut nevoie de ventilaţie, fie mecanică, fie au fost intubaţi, relatează digi24.ro.

Bolnavii au fost externaţi după ce testele de coronavirus le-au ieşit negative.

Pacienţii au fost evaluaţi din nou, la două luni de la primele lor simptome de COVID-19. Niciunul nu a mai făcut febră sau nu a mai avut simptome acute de COVID-19, dar mai mult de jumătate dintre ei au spus că resimt o oboseală, iar 43 la sută au spus că au în continuare dificultăţi în respiraţie.

Aproape o treime dintre aceşti supravieţuitori au acuzat dureri de articulaţii şi 22 la sută dureri toracale.

Numai 13 la sută dintre pacienţi au declarat că după două luni nu mai au niciun fel de probleme, în timp ce jumătate dintre subiecţi au acuzat cel puţin trei sau chiar mai multe simptome de COVID-19. 

În cadrul studiului, pacienţilor li s-au pus şi mai multe întrebări în legătură cu calitatea vieţii lor, iar 44 la sută dintre ei au spus că s-a înrăutăţit. 

Se spune  despre COVID-19 că îi afectează grav în special pe oamenii în vârstă, dar pacienţii chestionaţi în cadrul acestui studiu au avut vârste cuprinse între 19 şi 84 de ani, media fiind de 57 de ani. 

Este de subliniat că aceşti pacienţi au fost internaţi în spitale, deci studiul nu reflectă situaţia în cazul persoanelor care au făcut forme uşoare de COVID-19 şi care nu au necesitat spitalizare. De asemenea, aproape trei sferturi dintre aceşti pacienţi au dezvoltat forme de pneumonie interstiţială şi nu este neobişnuit ca oamenii care fac pneumonie să mai aibă unele neplăceri câteva luni după accea, chiar dacă nu sunt cauzate de SARS-CoV-2. 

Însă noul studiu se adaugă dovezilor din ce în ce mai multe că unii oameni rămân cu sechele persistente, mult timp după ce virusul în sine nu mai poate fi depistat prin teste.

Mulţi medici au avertizat că boala COVID-19 îi poate incapacita pe unii pacienţi pe termen lung, chiar dacă au supravieţuit, şi au cerut să se facă mai multă cercetare asupra efectelor atât acute, cât şi cronice ale virusului. 

Similare
RECOMANDĂRI