Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un maraton de vaccinare anti-COVID-19 a fost organizat la Căuşeni. Câte persoane s-au imunizat

Câteva sute de oameni au venit dis-de-dimineaţă la centrul de vaccinare de la Căuşeni deschis în cadrul unui nou maraton de imunizare a populaţiei. Cei mai mulţi au făcut coadă pentru a reuşi să se vaccineze cu una dintre cele 900 de doze de Pfizer, distribuite la Căuşeni din cele 100 de mii de doze donate ieri de România. În acest oraş, rata de vaccinare e de 10 procente, cu 5 la sută mai mică faţă de cea înregistrată la nivelul întregii populaţii a Republicii Moldova. Mulţi localnici încă pun la îndoială eficienţa vaccinului. Aşa că studenţii universităţii de medicină au mers azi prin oraş pentru a-i convinge cât de necesară este imunizarea pentru depăşirea pandemiei.

Zeci de oameni au venit dis de dimineată la Centrul de Tineret şi Sport, la primul mararaton de vaccinare organizat la Căuşeni. Până la ora 8, când s-a deschis centrul de imunizare, se formase deja o coadă lungă. Oamenii sperau să le ajungă rândul pentru a se vaccina cu Pfizer, unul dintre cele mai solicitate seruri în Republica Moldova.

„Am înţeles că nu e atât de dureros şi nu are complicaţie pe urmă. Am hotărât să mă vaccinez fiindcă lucrez în domeniul educaţiei chiar am frică să nu contactez. Este rând dar trecem. După Pfizer, stau unii  şi după sputnik dar dacă el nu-i au plecat. Multă lume se vaccinează doar cu Pfizer şi noi tot credem că vom face bine dacă alegem Pfizer”

Au fost amenajate patru puncte de vaccinare care au funcţionat până după ora 17 00. În jur de 25 de lucrători medicali şi studenţi voluntari care au participat şi la alte maratoane, au făcut ca procesul de vaccinare să decurgă rapid. Doritorii au mai putut să aleagă între serurile Sputnik, AstraZeneca, Sinopfarm, Sinovac şi Johnson & Johnson.

MARIA TOCAN, asistentă medicală: „Pfizer şi Sputnik de dimineaţă, s-a întrebat, dar acum nu mai este, nu avem Sputnik”.

ALIXEI ARHIRII, student, Universitatea de Medicină: „În principiul vin de toate vârstele, dar cel mai des vârsnicii totuşi. Tinerii mai puţin. O parte din tineri cred că nu au nevoie de vaccin”.

După Pfizer, cel mai solicitat vaccin a fost azi Johnson & Johnson care se administrează într-o singură doză şi e produs tot în Statele Unite ale Americii.

„Este numai o singură doză, să nu mai aşteptăm alta. Sperăm să fie totul bine şi să mergem la odihnă, dar şi să ieşim din toată pandemia în care am intrat că e foarte greu. Eu sunt la lucru. Lucrăm pe ture şi nu am când umbla să mă vaccinez în fiecare zi”.

La ora 11.00, chiar dacă mai erau suficiente doze de Pfizer şi Johnson & Johnson, lumea nu s-a mai înghesuit în faţa centrului de vaccinare. Dar între timp, studenţii voluntari de la Universitatea de Medicină din Chişinău au mers prin oraş pentru a-i chema pe oameni să se vaccineze. Printre primii invitaţi au fost vânzătorii şi vizitatorii pieţelor din apropiere. Mulţi dintre ei încă mai pun la îndoială importanţa vaccinării.

„Vă veţi vaccina?- Încă stăm pe gânduri. -Nu m-am decis încă. Mi-e frică pur şi simplu, am auzit multe. Iată baiatul ce a zis acum, parcă mai multă informaţie ar trebui să fie despre vaccin. Nu vreau să mă vaccinez pentru că aşa de multe se spune despre vaccin, că  te temi, mai repede să să se sfârşească, dacă mai am şi credite ce să plătească copii mei.Eu după cum am fost informată de pe facebook”.

NICOLETA  IVASCHIV studentă, Universitatea de Medicină: „Sunt persoane care deja au plecat spre centrul sportive, sunt din cele mai rău intenţionate din cauza informaţiilor false de pe internet. Am dori să fie un pic mai receptive”. 

Rata de imunizare în Republica Moldova este de 15 la sută. Cea mai redusă rată de vaccinare, de sub 7 la sută, se înregistrează în raioanele Taraclia, Briceni şi în UTA Găgăuzia.
Similare
RECOMANDĂRI