Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

517 ani de la moartea lui Ştefan cel Mare

Mânăstirea Putna a fost ieri loc de pelerinaj şi rugăciune pentru sute de oameni care au venit să comemoreze 517 ani de la moartea marelui voievod, Ştefan cel Mare. În lăcaşul sfânt ctitorit de marele domnitor s-a desfăşurat o slujba de pomenire impresionantă la care au participat români din toate zonele Moldovei istorice. Ceremonii omagiale au fost organizate şi la Soroca în memoria celui supranumit Drept Credinciosul Ştefan cel Mare - Atletul lui Hristos.

L-a Mânăstirea Putna s-au cântat melodii patriotice, inspirate din viaţa glorioasă a lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. Corişti din toată Moldova istorică au reamintit astfel de faptele eroice ale domnitorului.

La evenimentul de comemorare a marelui voievod a participat şi o delegaţie a Ministerului de Interne din Republica Moldova.

Drept Credinciosul Ştefan cel Mare a fost trecut în rândul sfinţilor pentru faptele lui de apărare a creştinismului iar preoţii de la mânăstire au organizat în memoria lui o slujbă religioasă emoţionantă.


ÎPS CALINIC, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor: Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt este, deopotrivă, erou national şi personaj de legendă."

Şi la Cetatea Soroca, ctitorită de Ştefan cel Mare, Episcopia de Bălţi a Mitropoliei Basarabiei, subordonată canonic Patriarhiei Române, a organizat cea de-a doua ediţie a spectacolului  "Sfântul Ştefan cel Mare – Atletul lui Hristos".

„Dac-am avea, la ziua de azi, aşa voievozi, cred că am trăi bine. Bine şi frumos.
Suntem din neamul lui Traian, şi în fiecare copil se naşte un Ştefan. Aşa le zic. Şi dacă suntem urmaşi de-ai lui Ştefan, trebuie să mergem în cetatea lui”.

Excelenţa Sa PETRIŞOR IONEL DUMITRESCU, Consulul General al României la Bălţi: Noi trebuie să ducem mai departe spiritul său către urmaşii noştri.

Ştefan cel Mare a domnit 47 de ani şi a fost canonizat în 1992 de Biserica Ortodoxă Română.
 
Similare
RECOMANDĂRI