Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

85 de ani de la naşterea lui Grigore Vieru. Familia, prietenii şi cei care i-au îndrăgit creaţia au depus astăzi flori la bustul poetului

"Sunt iarbă. Mai simplu nu pot fi". Aşa se definea poetul Grigore Vieru. Astăzi se împlinesc 85 de ani de la naşterea sa. Si-a dedicat întreaga viaţă pentru a iubi poporul român şi a cultiva dragostea de neam şi mamă. Familia, prietenii, dar şi cei care îi îndrăgesc creaţia au depus flori la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor din Chişinău.

Pentru câteva ore, îngusta cărare de lângă bustul lui Grigore Vieru a devenit scena unui moment emoţionant. S-au recitat versurile poetului şi a răsunat muzică de dragoste.

„- Prima poezie pe care am învăţat-o cred că e Scrisoare din Basarabia.
- Prin ce ţi-a plăcut?
- Prin faptul că redă un semnal către România. Vieru vrea să voprbească ucfraţii lui de peste Prut, îi este dor de ei foarte mult.”

„Cred că el va fi mereu printre noi prin poeziile sale care au un rol important în dezvoltarea noastră”.

„El este o stea care ne va căulăuzi mereu iar poeziile mele preferate sunt Primul Cer, Două Mere, Casa Părintească, În Limba Ta, Puişorii”.

„Poeziile lui Vieru m-au învăţat anume să iubesc patria mea şi mama. A fost un stimul pentru a citi şi alte poezii.”

Zeci de generaţii au crescut şi s-au format graţie operei semnate de Grigore Vieru.

ELENA CERNEI, profesor de Limba Română: „Ceea ce facem noi la şcoală e că păstrăm acest ideal şi îl promovăm generaţiilor care vin. Cred că nu e mai frumoasă zi în spaţiu basarabean decât ziua lui Grigore Vieru, cel care ne-a spus dragostea lui prin motivul mamei, dragostei de patrie”.

La eveniment a venit şi familia Vieru. Soţia şi fiul poetului spun că Grigore Vieru este viu în inimile şi gândurile tuturor celor care i-au citit versurile.

CĂLIN VIERU, fiul poetului Grigore Vieru: „Tata este astăzi mult mai prezent şi fizic şi pe orice altă dimesniune decât orice alt cel mai sonor şi vocal politician sau parlamentar din Repiublica Moldova şi ca dovadă vedeţi aceste generaţii de copii, elevi, liceeni, studenţi, prieteni.”

Pe Aleea Clasicilor au venit mulţi iubitori ai operei marelui poet. Această femeie a adus cu ea o pictură care îi prezintă pe cei doi poeţi nepereche ai neamului românesc, Mihai Eminescu şi Grigore Vieru. 

„Îl ţin pe perete, da şi acasă mai am încâ România Mare, îl ţin alături. Amândoi au dragoste de ţară, neam, sunt poeţii noştri naţionali, buni patrioţi.”

Flori au depus şi liderii Mişcării Politice UNIREA.

VLAD BILEŢCHI, preşedinte Asociaţia "Unirea-ODIP": „ Spunea poetul: Dacă visul unora a fost să ajungă în cosmos, atunci el viaţa întreagă a fost să treacă Prutul. Ei bine eu sper că noi vom reuşi să ducem mai departe acest vis al poetului şi să-l realizăm astfel încât să nu existe un Grigore Vieru la Bucureşti şi altul la Chişinău.”

DORIN CHIRTOACĂ, lider PL: „Cu ajutorul lor, cu energia şi puterea lor, opera lor putem merge mai departe să facem unirea, să dăinuie limba română şi să putem trasbnmite acestor copii ştafeta atunci când nu vom mai putea noi. 00,26 00,39 Sunt unele dintre puţinele manisfetaţii de pe Aleea Clasicilor care îţi dau bună dispoziţie”.

Grigore Vieru s-a născut pe 14 februarie 1935, în satul Pererîta, raionul Briceni. S-a stins din viaţă pe 18 ianuarie 2009, în urma unui stop cardiac, survenit după un grav accident rutier. Poetul a fost deţinător al Diplomei de Onoare Andersen, cea mai importantă distincţie internaţională in domeniul literaturii pentru copii. Post-mortem, a fost decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Mare Cruce. Mai mute instituţii de învăţământ, dar şi un bulevard din Chişinău îi poartă numele.
Similare
RECOMANDĂRI