Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

87 de ani de la naşterea marelui poet român Grigore Vieru

Astăzi, se împlinesc 87 de ani de la naşterea marelui poet român Grigore Vieru. Familia, prietenii şi cei care i-au îndrăgit creaţia, au depus flori şi au recitat poezii la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor din Chişinău.

Azi dimineaţă, zeci de oameni împătimiţi de creaţia lui Grigore Vieru s-au adunat la bustul poetului pentru a-i aduce un omagiu. S-au recitat poezii şi s-au cântat cântece pe versurile marelui poet român.  

Versurile lui Grigore Vieru au fost şi rămân izvor de inspiraţie pentru compozitorul Eugen Doga, care a venit la bustul scriitorului pentru a-i aduce un omagiu.

EUGEN DOGA compozitor: „Îmi lipseşte Vieru, îmi lipseşte creaţia lui, îmi lipseşte lumea în care am trăit, am creat şi care aş dori să o găsesc în altcineva, dar s-a dezbinat societatea. Hai să ne adunăm, dragii mei, măcar în jurul, în numele lui Vieru."

EUGENIA BULAT scriitoare: „Da câte ori vin aici, la bustul lui G. Vieru, vin ca un copil, purificat pentru că acesta este exempălul lui de viaţă: a te purifica şi a te conştientiza."  

Preşedintele Uniunii Scriitorilor i-a înmânat fiului poetului o distincţie semnată încă în 1992 de fostul preşedinte Mircea Snegur, care însă din motive necunoscute, nu a mai fost oferită poetului Grigore Vieru.

TEO CHIRIAC, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova: „Poetului G. Vieru i s-a conferit titlul onorifit de scriitor al poporului român aş adăuga eu. Dle Vieru, când la Chişinău va fi inaugurat Muzeul Grigore Vieru aş dori ca această distincţie să ia un loc de cinste. "

CĂLIN VIERU, fiul lui Grigore Vieru: „Aceste întruniri de suflet sunt ca un balsam pentru noi, ca o gură de aer şi ca salvare în aceste vremuri destul de nestatorinici şi de tulburi. Pe această cale, întreaga familie vine cu adânci plecăciuni tututror care-l iubesc pe G. Vieru. "

Poetul Grigore Vieru s-a născut pe 14 februarie 1935 în satul Pererîta, judeţul Hotin, în prezent raionul Briceni. S-a stins din viaţă pe 18 ianuarie 2009, în urma unui stop cardiac, survenit după un grav accident rutier.
Similare
RECOMANDĂRI