Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

A fost lansată cartea „Suveranitatea R. Moldova: concept şi realitate”

De ce a eşuat reîntregirea neamului românesc acum trei decenii după prăbuşirea imperiului sovietic? Răspunsul la această întrebare poate fi găsit în cartea „Suveranitatea Republicii Moldova: concept şi realitate". Volumul reprezintă o culegere de articole ale celor care au stat la baza independenţei Republicii Moldova şi care au luptat mereu pentru reîntregirea neamului românesc. Publicaţia a fost lansată astăzi, când se împlinesc 162 de ani de la Mica Unire a principatelor româneşti.

Ideea scrierii unei asemenea cărţi a apărut anul trecut, pe 23 iunie, când s-au împlinit 30 de ani de la proclamarea suveranităţii Republicii Moldova. Acea zi a fost un prilej de meditaţie mai ales pentru istorici, ale căror idei exprimate în timpul unei conferinţe, au fost adunate în această carte. Autorii publicaţiei au pus accent, în special pe problemele care au împiedicat evoluţia firească de reîntregire a românilor din Republica Moldova şi România.

ANATOL PETRENCU, preşedintele Centrului de Excelenţă „ProMemoria”: Este importantă pentru că am făcut nişte totalizări. Ce a fost 30 de ani în urmă şi ceea ce s-a desfăşurat pe parcursul acestor 30 de ani. ce am vrut atunci şi la ce am ajuns astăzi. Nimic nu este dat odată pentru totodeauna. Nici suvernitatea sau independenţa. Întotdeauna se găsesc adversari care încearcă să demoleze independenţa, să supună această ţară.

Deloc întâmplător, volumul a fost lansat astăzi, în ziua în care aniversăm 162 de ani de la înfăptuirea Micii Uniri.

ION NEGREI, cercetător ştiinţific, Institutul de Istorie: Am premeditat şi am pus în aceeaşi zi deoarece aceleaşi lucruri care se conţin în studiile din acest volum rezonează cu evenimentul de acum 162 de ani prin Unirea Moldovei şi a ţării româneşti şi formarea statului naţional român. Deoarece ideea unităţii naţionale este una care perpetuă la diferite cotituri ale istoriei.

Volumul adună articole publicate de foşti deputaţi, autori ai declaraţiei de independenţă, istorici, politologi şi alţi oameni iluştri. Toţi au cugetat asupra destinului Basarabiei şi şi-au exprimat regretul pentru eşecul de reîntregire a poporului român după căderea imperiului sovietic.

MIHAIL DRUŢĂ, istoric: Cel mai mare impediment, obstacol în calea reunirii cu ţara şi cu neamul a fost politica duşmănoasă a Kremlinului. Nu a permis reuninirea cu patria-mama a Republicii Moldova şi Kremlinul chiar a tergiversat recunoaşterea independenţei Republicii Moldova până pe la 18 decembrie 1991.

Cartea conţine şi documente care arată cât de aproape am fost acum trei decenii de reîntregirea ţării.

ANATOL ŢĂRANU, istoric, deputat în primul Parlament: Românii din Basarabia suntem cumva restanţieri la capitolul istorie fiind că partea această a României deocamdată nu este acasă. Şi noi suntem într-o staţie de tranziţie în speranţa că trenul istoriei naţionale într-o bună zi o să ne ducă acolo unde, de fapt, trebuie să fim.

BORIS VOLOSATÎI, deputat în Parlamentul României: Acest eveniment prin sine şi prin actele care au fost aici adunate demonstrează că acest dizderat – Unirea tuturor românilor, rămâne să fie viu şi în speranţa realizări lui în viitorul apropiat.

Evenimentul de lansare a publicaţiei a adunat zeci de istorici mândri de această realizare. A fost organizat şi un concert cu ocazia împlinirii a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române.
 
Similare
RECOMANDĂRI