A treia ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru se va desfăşura la Chişinău
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

A treia ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru se va desfăşura la Chişinău

În cadrul celei de-a XXVIII-a stagiuni a Teatrului Naţional „Satiricus I. L. Caragiale”, inaugurată pe 28 septembrie, în perioada 4-14 octombrie la Chişinău se va desfăşura cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru, dedicată Centenarului Unirii.

Potrivit organizatorilor, ediţia din acest an poartă genericul „De la naţional la universal”. La eveniment vor participa teatre din opt ţări: R. Moldova, Anglia, Franţa, Italia, România, Turcia, SUA şi Ucraina, iar amfitrionul ediţiei este dramaturgul român contemporan Matei Vişniec.  

Festivalul se va derula pe parcursul a 11 zile în sălile mai multor teatre din capitală: Teatrul Naţional „Satiricus Ion Luca Caragiale", Teatrul Republican „Luceafărul”, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu", Teatrul „Alexei Mateevici”, Teatrul Municipal de Păpuşi „Guguţă” şi Teatrul de Revistă „Ginta Latina”. Aproximativ 30 de spectacole, inclusiv nouă realizate după piesele lui Matei Vişniec, vor fi prezentate în cadrul festivalului.

Deschiderea oficială a Festivalului va avea loc pe 5 octombrie, la ora 19:30, cu spectacolul „Angajare de clovn” de Matei Vişniec, prezentat de trupa Teatrului Naţional „Satiricus I. L. Caragiale” în regia lui Matei Vişniec.

În cadrul Festivalului, pe 9 octombrie, la ora 10:00, în Sala Mică a Teatrului Naţional „Satiricus I.L. Caragiale” va fi proiectat filmul documentar „Parisul lui Matei”, dedicat lui Matei Vişniec şi realizat de TVR Iaşi. Tot aici va avea loc un dialog cu Matei Vişniec despre tendinţele mişcării dramaturgiei de la naţional la universal.

Vor fi organizate, de asemenea, discuţii libere la temă, lansări de carte, conferinţe de presă etc., în scopul analizei şi promovării spectacolelor prezentate. 

Pe 4 octombrie, la ora 18:00, în Sala Mare a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” va avea loc spectacolul „Pomul vieţii” de Dumitru Matcovschi în regia lui Alexandru Cozub. În aceeaşi zi, la ora 18:30, pe scena Teatrului „Satiricus I.L. Caragiale” va fi jucat spectacolul „Proştii sub clar de lună” de Teodor Mazilu. Spectacolul este o producţie a Teatrului Municipal „Matei Vişniec” din oraşul Suceava, România.

Pe 5 octombrie, la ora 17.30, la Teatrul Republican „Luceafărul” va fi prezentat spectacolul „Kebab” de Gianina Cărbunariu. Spectacolul este o producţie a Teatrului „Matei Vişniec” din Suceava. În aceeaşi zi, la ora 18:00, la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” va fi jucat spectacolul „Tache, Ianche şi Cadâr” după Victor Ion Popa, în regia lui Vitalie Rusu.

Similare
RECOMANDĂRI