Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Amprenta pandemiei asupra activităţii Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”

Toată această perioadă pandemică şi-a pus amprenta asupra activităţii Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”. Acest panteon al culturii a suferit pierderi financiare imense. Multe spectacole şi turnee au fost anulate.

PETRU HADÂRCĂ: Director, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”: La Buzău trebuia să fim cu câteva spectacole, la Teatrul Naţional din Bucureşti era programat în aprilie, participarea noastră la Festivalul Sheakespeare, de la Craiova.

O altă mare pierdere pentru cultura noastră este actorul Vlad Ciobanu. Era în tratament la un spital din Iaşi pentru că suferea de leucemie acută. A încetat din viaţă la doar 53 de ani, după ce a pierdut lupta cu virusul COVID-19. Era cunoscut pentru rolul lui Eminescu din filmul lui Emil Loteanu, dar şi pentru alte zeci de roluri avute de-a lungul carierei.

VLAD CIOBANU: Unicul meu film a fost "Luceafărul", filmat la telefilm, premiera căruia a fost în 87.

Colegii de breaslă care l-au cunoscut i-au adus un ultim omagiu celui care a făcut să strălucească teatrul din Republica Moldova.

PETRU HADÂRCĂ: Director, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”: Nu ştiu de ce anul ăsta cam e trist şi e răuvoitor cu lumea teatrului. Am pierdut o mare personalitate, am pierdut o istorie a teatrului din Basarabia, a cinematografiei.

PAULINA ZAVTONI: A venit la Teatrul „Luceafărul”, tot se află pe strada Veronica Micle, Mihai Eminescu, tot la "Luceafărul", pe scena noastră el a jucat în zeci de spectacole, căsuţa lui, apartamentul lui, e alături de Teatrul "Luceafărul", geamurile în curtea teatrului ieşeau. Şi-a consacrat viaţa teatrului şi a plecat în floarea vârstei

O altă personalitate de vază a culturii teatrale din Republica Moldova, actriţa Eugenia Butnaru ne-a părăsit, de curând.  A fost un model de dăruire şi talent, a jucat sute de roluri în teatru, film, emisiuni radiofonice şi a sonorizat în limba română peste 200 de filme.

EUGENIA BUTNARU: Ştiţi, mă duc la piaţă uneori şi mă cunoaşte lumea.

Generaţii întregi i-au îndrăgit vocea inconfundabilă. Ar fi urmat să se filmeze într-un proiect cinematografic şi era foarte entuziasmată de rolul său.

NICOLAE DARIE: Astăzi, sufletele noastre plâng pentru că ne luăm rămas bun pentru vecie de la frumoasa, buna, talentata actriţă Eugenia Butnaru, pe care am cunoscut-o de mai mult de 50 de ani.

Şi dacă nu a fost suficient,  O altă personalitate de calibru ne-a părăsit în acest an. Marea actriţă de teatru şi film, Draga Olteanu Matei, celebră atât în România, cât şi în Republica Moldova, a plecat la cele veşnice la vârsta de 87 de ani. De-a lungul carierei sale a fost apreciată cu numeroase premii şi distincţii. În 2014 a fost decorată cu Ordinul Coroana României, în grad de ofiţer. În cei 55 de ani pe scenă, a jucat rolul a sute de personaje, cărora le-a dat viaţă. Ultimul interviu pe care actriţa l-a acordat a fost un dialog sincer.

DRAGA OLTEANU MATEI: Mă vezi aşa dărâmată cum sunt acum, dar pe dinăutru mă simt puternică, pe afară nu pot. Dacă nu poţi să te mişti cum trebuie, nu ai energie, nu ai putere.

A cutremurat întreg spaţiul românesc şi plecarea la cele veşnice a lingvistului Vlad Pohilă. La 15 mai 2020 poporul român şi cultura românească au pierdut un titan al scrisului, un om de o erudiţie excepţională. Cunoştea şapte limbi, dar singura lui dragoste a fost limba română.

VLAD POHILĂ, Lingvist, scriitor, publicist: Noi ziariştii, am fost printre cei avantajaţi, făceam practic totul în română, toate cursurile, dar mai era şi o ambiţie personală, voiam ăs vorbim limba noastră în toată splendoarea ei, în toată frumuseţea, fără abţineri.

Vlad Pohilă a plecat la cele veşnice cu un mare regret în suflet.

VLAD POHILĂ, Lingvist, scriitor, publicist: Noi avem ghinionul de a perpetua nişte conduceri nesăbuite, nepregătite şi insensibile la valorile naţionale. Toţi sau majoritatea sunt preocupaţi de afaceri, de business, de capitaluri şi problemele aceste de stringenţă absolută, cum ar fi limba maternă, literatura, cuvântul scris, cuvântul cântat, istoria, sunt neglijate într-un mod nepermis.

Mulţi dintre cei care l-au cunoscut au acceptat cu greu că unul dintre marii promotori ai limbii române nu mai este printre noi.

VASILE IOVU, artist al poporului: Limba română a pierdut o parte din sufletul ei, de fapt, Vlad Pohilă a fost sufletul limbii române în Basarabia.

VASILE ŞOIMARU, publicist: În clipa când am aflat de moartea lui, trista moarte a lui am zis: "uite, domnule, a plecat la Domnul cuminţenia pământului"

Un alt promotor al culturii şi spiritualităţii româneşti ne-a părăsit în acest an. Este vorba de fostul deputat în Primul Parlament, Nadejda Brânzan. Mai bine de un sfert de secol l-a dedicat activităţilor culturale. S-a stins din viaţă la vârsta de 71 de ani. Colegii au supranumit-o femeia de fier, pentru modul în care a promovat valorile româneşti.

NICOLAE PROCA, deputat în Primul Parlament: Ea a fost printre primele care, să spunem aşa la figurat, a stat la izvorul mişcării naţionale, a colectat semnături pentru alfabetul latin. Din iniţiativa ei a fost format Cenaclul Basarabia. Aportul ei în renaşterea naţională este deosebit.

Totuşi, acest an pandemic, plin de momente triste, a fost luminat de un eveniment special. Institutul Cultural Român Mihai Eminescu la Chişinău a împlinit un deceniu de activitate. De zece ani, acest templu al culturii este mai aproape de limba, tradiţiile şi valorile româneşti în întreaga lume, inclusiv în stânga Prutului.

VALERIU MATEI, Director, Institutul Cultural Român "M. Emiescu": Se ştie că ICR are 19 Institute Culturale Româneşti în străinătate, suntem unul dintre ele. Institute de la New York până la Beijing, de la Stockholm până la Tel Aviv şi sigur ICR de la Chişinău are un specific în activitatea sa, e instituţia de cultură românească ce-şi desfăşoară activitatea într-un spaţiu unde se produce cultură românească.

Cu această ocazie, a avut loc şi o gală de înmânare a diplomelor de excelenţă pentru colaborarea cu cei mai importanţi parteneri. Şi TVR MOLDOVA a primit o distincţie în semn de recunoştinţă pentru promovarea limbii şi culturii româneşti.

VALI IORGA, Coordonator editorial, TVR MOLDOVA: TVR MODLDOVA este onorată să primească acest premiu şi asta arată că TVR sprijină cultura, limba română, tradiţiile, aşa cum TVR la Bucureşti are o colaborare foarte bună cu ICR, era normal ca TVR MOLDOVA, aici, la Chişinău, unde este şi mai important de atât, să avem o colaborare foarte bună cu ICR de la Chişinău şi această diplomă este fix garanţia acestui lucru.
Similare
RECOMANDĂRI