Anim’estul pentru pici: ateliere creative şi proiecţii în cadrul secţiunii speciale Minimest
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Anim’estul pentru pici: ateliere creative şi proiecţii în cadrul secţiunii speciale Minimest

La fel ca în fiecare an, cea de-a opta ediţie a Festivalului Internaţional de Animaţie Anim’est include o secţiune dedicată celor mai pasionaţi spectatori de animaţie. Minimestul îi aşteaptă pe cei mici la Cinematograful Odeon, în perioada 19-21 octombrie, când vor fi proiectate cele mai frumoase filme de animaţie dedicate lor. Pe parcursul festivalului, copiii vor avea ocazia să devină ei înşişi mici animatori în cadrul unor ateliere creative, sub îndrumarea artistului vizual şi animatorului Radu C. Pop.

Anim’est Chişinău 2018 aduce pentru cei mici trei calupuri de scurtmetraje din competiţia Minimest şi două lungmetraje. Programele Minimest vor fi proiectate la Cinematograful Odeon, pe 19 octombrie, la ora 14:00, iar în perioada 20-21 octombrie, la ora 12:00.

Cele 21 de scurtmetraje selectate dintr-un total de peste 1200 înscrise se adresează copiilor cu vârste între 3 şi 12 ani, abordând o serie de teme precum prietenia, grija faţă de natură, toleranţa, curiozitatea şi curajul. Publicul tânăr va putea urmări filme în care se regăsesc adaptări ale unor poveşti clasice, precum La Tortue d'or, o producţie a celebrului studio de animaţie francez Les Films du Nord, ale unor cărţi celebre, precum The Highway Rat, cea mai recentă animaţie realizată după cărţile scrise de Julia Donaldson şi ilustrate de Axel Scheffler, faimoşi pentru simpaticul Gruffalo, precum şi lansările recente ale unor autori cunoscuţi, precum A Little Light, în regia lui Vladislav Bayramgulov, care din 2011 este regizorul celebrului serial animat Maşa şi Ursul.

În afară de programul Minimest 1, 2 şi 3, Anim’est recomandă copiilor să nu rateze cele două filme regizate de animatorul irlandez Tomm Moore. The Secret of Kells a fost nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun lungmetraj animat şi la Premiile Uniunii Europene de Film şi este câştigător al Premiului Publicului la Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Annecy, Franţa, cel mai important festival de animaţie din lume. Filmul spune povestea lui Brendan (12 ani) care, în secolul al IX-lea, într-un colţ îndepărtat al Irlandei, locuieşte în abaţia fortificată din Kells. Sub îndrumarea unchiului său, el îi ajută zilnic pe călugări să întărească abaţia împotriva atacurilor vikingilor. Într-un final, Brendan este recrutat pentru a duce la bun sfârşit o serie de misiuni pe cât de magice, pe atât de periculoase. Filmul va putea fi vizionat sâmbătă, 20 octombrie, la ora 18:00.

În ultima zi de Anim’est Chişinău 2018, cei mici sunt aşteptaţi să urmărească o altă poveste semnată de Tomm Moore, de această dată inspirată din folclorul irlandez  - Song of the Sea. Filmul ne face cunoştinţă cu creaturi cu înfăţişare de focă, ce se scaldă în apele mării şi cu înfăţişare umană - atunci când ajung pe sol. Ben şi surioara lui Saoirse încep o extraordinară călătorie de-a lungul unui tărâm plin de magie şi legendă în încercarea de a ajunge la căminul lor de la malul mării. Pelicula va fi proiectată duminică, 21 octombrie, la ora 18:00.

În buna tradiţie a festivalului, copiii vor putea participa la ateliere creative, unde-şi vor crea propriile personaje, poveşti şi primele lor filme de animaţie lucrând cu hârtie decupată. Filmuleţele realizate vor fi arătate în cadrul ceremoniei de închidere a celei de-a opta ediţii a festivalului Anim’est.

Radu C. Pop, cel care îi va îndruma pe copii în lumea animaţiei, este absolvent al Universităţii de Arte din Bucureşti şi a făcut masteratul în Animaţie de la UNATC. El a participat la mai multe ediţii ale Animation Worksheep, devenind la scurt timp parte din echipa Anim'est. Radu este de asemenea baterist în trupa Orkid.

La ateliere pot participa copiii cu vârste între 8 şi 12 ani. Pentru a vă înregistra, copiii sau părinţii acestora trebuie să trimită un mail pe adresa [email protected], care să includă numele şi vârsta copilului, precum şi o scurtă descriere a personajului animat preferat al acestuia. Atelierele vor avea loc la Alianţa Franceză (str. Sfatul Ţării 18), în perioada 17-19 octombrie între orele 15:00-18:00 (iar sâmbăta între orele 10:00-13:00). Data limită pentru înregistrări este 15 octombrie.

Mai mult, în cadrul celei de-a opta ediţie a festivalului Anim’est, grupurile de copii la proiecţiile Minimest 1, 2 şi 3 vor avea acces gratuit. Astfel, de acces liber se vor bucura:

- grupurile de copii însoţite de cadrele didactice însoţitoare (care s-au înregistrat în prealabil);

- grupurile de minimum 5 copii însoţite de un adult (accesul este gratuit pentru copii);

- grupurile de minimum 10 copii însoţite de un adult (acestea vor fi considerate grupuri organizate doar dacă rezervarea este făcută în prealabil. În acest caz, accesul este gratuit şi pentru adultul însoţitor).

Înregistrările trebuiesc făcute pe mailul [email protected], cel puţin cu o zi înainte de proiecţii.

Cea de-a opta ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est va avea loc în perioada 18-21 octombrie 2018, la Cinematograful Odeon. Biletele vor putea fi achiziţionate în curând pe site-ul www.iticket.md şi vor fi disponibile, de asemenea, în cinematograf, pe tot parcursul festivalului.

Mai multe detalii pe www.animest.md sau pe pagina de Facebook a evenimentului.

Similare
RECOMANDĂRI