Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Astăzi se împlinesc o sută de ani de la naşterea academicianului român Zoe Dumitrescu-Buşulenga. Centenarul a fost marcat printr-un simpozion în Chişinău

Astăzi se împlinesc o sută de ani de la naşterea academicianului român Zoe Dumitrescu-Buşulenga. Centenarul a fost marcat printr-un simpozion în Chişinău la care au participat oameni de cultură consacraţi din Republica Moldova.

Opera Zoei Dumitrescu-Buşulenga rămâne un model pentru toţi cercetătorii din literatura română şi cea universală, susţine Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român "Mihai Eminescu" la Chişinău.

„O autoare a unei opere impresionante pe care eu aş împărţi-o în trei compartimente: sunt studiile ei de cultură şi literatură universală, mai ales renaşterii şi umanismului european şi apoi monografiile ei consacrate surorilor Bronte sau monografia consacrată lui Sofocle, lucrările ei şi studiile de cultură şi literatură română şi aici în special şi-a axat studiile pe opera lui Ion Creangă şi Mihai Eminescu”, a spus VALERIU MATEI directorul Institutului Cultural Român, Chişinău.

Zoe Dumitrescu-Buşulenga a fost una dintre cele mai proeminente personalităţi culturale ale secolului XX. Este autoarea a numeroase lucrări de istorie literară, analize stilistice şi memorialistică. În ultima parte a vieţii, după moartea soţului, s-a retras la Mănăstirea Văratec. A fost înmormântată la Mănăstirea Putna.

„Zoe Dumitrescu asociază credinţa şi creaţia în spiritul marii tradiţii a culturii româneşti, ştim că cultura românească a dat cărturari preoţi foarte mulţi, poeţi, unii fiind şi la noi: Alexe Matevici, cei doi mitropoliţi pe care Basarabia i-a dat Bisericii Ortodoxe Române”, a spus MIHAI CIMPOI, critic şi istoric literar.

Evenimentul a fost organizat de Centrul Academic Internaţional Mihai Eminescu şi Institutul de Filologie Română "Bogdan Petriceicu Haşdeu", în colaborare cu Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" la Chişinău.
Similare
RECOMANDĂRI