Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Autorităţile de la Bucureşti promit să ofere sprijin financiar oamenilor de artă şi instituţiilor de cultură din Republica Moldova

Specialiştii ministerelor Culturii de la Chişinău şi Bucureşti, elaborează deja un plan de acţiune care va fi semnat în curând. Anunţul a fost făcut de miniştrii Culturii din România şi Republica Moldova în emisiunea Obiectiv Comun de la TVR MOLDOVA.

Ministrul Culturii de la Bucureşti, Lucian Romanşcanu a declarat că România vă găsi modalităţi de a susţine şi mai mult dezvoltarea domeniului culturii în Republica Moldova. Asta, chiar dacă autorităţile de la Bucureşti au prevăzut bani pentru acest domeniu şi în proiectul prin care a oferit un grant de 100 de milioane de euro pentru infrastructura locală.

LUCIAN ROMAŞCANU, ministrul Culturii, România: „Să găsim o formulă prin care să atragem fonduri din România pentru Republica Moldova, Teatrul Naţional Mihai Eminescu, Filarmonica, sunt atâtea lucruri care trebuie finanţate şi putem să aducem din România prin mecanisme fundraising. Să colindăm România şi să aducem bani pentru a sprijini Moldova.”

SERGIU PRODAN, ministru Culturii,  Republica Moldova: „Fară un fond activitatea culturală este foarte problematică, în acest sens vom studia foarte atent şi mizăm foarte mult pe susţinerea domnului ministru.”

Cei doi miniştri au subliniat şi importanţa îmbunătăţirii legislaţiei în domeniul culturii. Lucian Romaşcanu a dat asigurări că România va ajuta autorităţile de la Chişinău să elaboreze legi care să permită finanţarea oamenilor de creaţie şi instituţiilor culturale.

LUCIAN ROMAŞCANU, ministrul Culturii, România:„ Am avut azi o surpriză negative la întâlnirea cu marele maiestru Eugen Doga, să aflu că timp de opt ani nu a primit niciun ban în urma difuzării operelelor lui. Noi avem în România, tocmai a trecut de comisia de cultură, legea cu privire la drepturile de autor şi în formula care o avem acum o s-o dăm Ministrului Culturii, Sergiu Prodan.”

SERGIU PRODAN, ministrul Culturii,  Republica Moldova: „Mulţumesc poporului român pentru ajutorul acordat  în zeci de ani de independenţă, necondiţionat şi  fără implicarea schimbărilor politice.”

Guvernul României a investit de mai multe ori în reconstrucţia şi renovarea unor edificii culturale din Republica Moldova. Printre clădirile reabilitate se numără inclusiv Muzeul Naţional de Artă, Sala cu Orgă din Chişinău şi Teatrul din Cahul.
Similare
RECOMANDĂRI