Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Basarabenii, la coada clasamentelor printre cetăţenii europeni iubitori de lectură

Astăzi este Ziua internaţională a cititului cu voce tare, iar mai multe biblioteci din Republica Moldova au lansat programe speciale pentru a încuraja şi promova lectura. Potrivit statisticilor, suntem pe la coada clasamentelor printre cetăţenii europeni iubitori de lectură.

"Obişuiţi să citiţi cărţi? -Nu – De ce? -Pentru că nu prea sunt coitiresată. Nu, din păcate nu. De ce ?* -Nu ştiu. -Nu vă place sau nu aveţi timp pentru asta? -Cărţi citiţi?. - Eu doar ascult, nu citesc. Ultima carte puteţi să ne spuneţi? -Acum citesc,  revizorul de Gogol, vreau să privesc şi piesa ulterior. Aveţi un plan. O carte pe lună, pe an? -În dependenţă de timpul liber, dar cred undeva o carte la două luni.  Nu numai ne formează ca personalitate, findcă avem o gânidre mai critică. Personalizată de celorlalţi".

Potrivit datelor Biroului naţional de statistică, cetăţenii Republicii Moldova alocă, în medie, câte 17 minute pe zi pentru diverse forme de lectură. În Uniunea Europeană, media este de 25 minute pe zi. Cea mai populară formă de lectură este pe Internet. La biblioteci merg mai mult cei care au nevoie de cărţi de specialitate. 

MARIA BIVOL, şef Servicii Bibliteca Municipală B.P. Haşdeu: "Acum vine utilizatorul tânăr care are nevoie  de informaţie pentru a face o teză de master, o lucrare de curs sau nişte liste bibliografice. Înaite venea categoria a treai de vârstă la ceea ţine de sala de calculatoare. Acum că avem restricţii vin doar cei care citesc".

De ziua internaţională a cititului cu voce tare, Biblioteca Municipală Haşdeu a lansat programul de lectură - Chişinăul Citeşte. Iubitorii de carte pot cunoaşte trei autorii - scriitorul Ioan Mânăscurtă, cu cartea "Citirea a doua, nu ultima "– Ionela Hadârcă cu volumul "UF! Ghid de convieţuire cu fraţii şi surorile mai mici" iar  Moni Stănilă cu lucrarea "Ţipă cât poţi ". 

MONI STĂNILĂ, scriitoare: "Romanul începe cu Una Stanilovschi, care-şi aruncă patul vechi şi ajunge să aibă o criză existenţială, care o  face să caute să se descopere, este despre criza femeilor la 40 de ani , criza omului când începe să îmbătrânească şi criza tânărului  care înţelege că nu a ajuns unde trebuie.  E o carte despre credinţă, despre convingere".

Proiectul va fi derulat până în noiembrie. 

LIDIA CULICOVCHI, director adjunct Bibliteca Municipală B.P. Haşdeu: "Scopul este de oferi o lectură de valoare care merită efortul chişinăuianului de al citi".

Potrivit statiscilor, doar patru minute pe zi se dedică în Republica Moldova citirii cărţilor tipărite, la fel ca Spania, Slovenia sau Italia.
Similare
RECOMANDĂRI