Biblioteca Naţională vernisează „istoria” aderării Republicii Moldova la Consiliul Europei
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Biblioteca Naţională vernisează „istoria” aderării Republicii Moldova la Consiliul Europei

Documente care reflectă istoricul şi importanţa relaţiilor Republicii Moldova cu Consiliul Europei şi impactul acestei instituţii în consolidarea relaţiilor parteneriale ale ţării, dar şi a democraţiei, a drepturilor omului şi a consolidării statului de drept, pot fi urmărite într-o expoziţie vernisată la Biblioteca Naţională. Expoziţia „Republica Moldova în familia Consiliului Europei: Răsfoind pagini ale istoriei contemporane” este deschisă pentru public de astăzi până pe 13 august, fiind prilejuită celei de-a 25-a aniversări a aderării Republicii Moldova la Consiliul Europei.

În cadrul evenimentului de lansare a expoziţiei, Elena Pintilei, director general al BNRM, a menţionat că expoziţia este organizată pentru a pune în valoare o parte din documentele păstrate în cadrul Centrului Pro-European de Servicii şi Comunicare, scrie IPN. „Expoziţia în cauză reprezintă vasta activitate a Consiliul Europei în copul relizării unei unităţi mai strânse între membrii săi prin consolidarea şi împărtăşirea valorilor comune europene şi a drepturilor omului. Noutatea expoziţiei este prezenţa pe rafturile ei a QR – codurilor, resurselor şi documentelor online care pot fi accesate direct din expoziţie în sala de lectură”, a spus Elena Pintilei.

 Gheorghe Leucă, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a precizat că, acum 25 de ani, la 13 iulie 1995, Republica Moldova a aderat la Consiliul Europei, astfel „subsemnând la valorile definitorii ale unei societăţi democratice”. „,În toată această perioadă, cu colaborarea şi susţinerea Consiliului Europei şi a statelor sale membre, Republica Moldova a realizat progrese semnificative în aliniarea Republicii Moldova la standardele europene în domeniu”, a spus Gheorghe Leucă.

Lilia Snegureac, director al Biroului de informare al Consiliului Europei în perioada 1997-2010, a menţionat că Biblioteca Naţională a devenit moştenitorul de drept al Biroului de informare, care şi-a avut sediul pe parcursul multor ani aici, preluând o dată cu biblioteca Consiliului Europei şi foarte multe activităţi din cadrul acestui organism. „Sunt prezentate documente şi cărţi care, în pofida faptului că unele dintre ele au fost publicate acum mulţi ani, păstrează importanţa, veridicitatea, conţinutul, care este extrem de important până în prezent pentru cititori”, a adăugat Lilia Snegureac.

În cadrul expoziţiei sunt expuse lucrări ce ţin de istoricul şi curentele principale de activitate ale Consiliului Europei, publicaţii, rapoarte şi expertize care vizează direct Republica Moldova, planul de acţiune privind susţinerea reformelor democratice în Republica Moldova etc. Totodată, expoziţia include şi publicaţii ce reflectă activitatea şi experienţa acumulată de Consiliul Europei în consolidarea şi împărtăşirea valorilor comune europene.

Expoziţia poate fi vizitată în spaţiul expoziţional al etajului 2, cu respectarea măsurilor şi normelor de protecţie contra COVID-19.
 
Similare
RECOMANDĂRI