Bustul actorului Eugeniu Ureche inaugurat la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”
Sursa foto:moldova25.md Vizualizari:

Bustul actorului Eugeniu Ureche inaugurat la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”

Un bust al actorului de teatru şi cinema, Eugeniu Ureche, cântăreţ de operă, regizor şi scenograf, Artist al Poporului, deţinător al Ordinului Republicii, a fost dezvelit ieri seară în incinta Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău. Evenimentul a avut loc în cadrul celei de-a patra ediţii a Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti, care se desfăşoară la Chişinău în perioada 19-30 septembrie.

În alocuţiunea sa, directorul instituţiei, Petru Hadârcă, a menţionat că a descoperit acest bust executat chiar de Eugeniu Ureche în 1961, în cadrul expoziţiei de pictură şi giuvaiere a regretatului artist, vernisată în 2017, când s-au împlinit 100 de ani de la naşterea sa.

„Bustul era realizat în plastilină. Atunci l-am rugat pe sculptorul Ion Zderciuc să-l toarne în bronz. Cu sprijinul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, am reuşit să facem acest lucru”, a subliniat Petru Hadârcă.

Eugeniu Ureche s-a născut la 20 martie 1917 în satul Hârtopul Mare, judeţul Orhei. A studiat la Liceul „B. P. Hasdeu” din Chişinău (1928-1934) şi Conservatorul „Unirea” din Chişinău (1934-1938) cu Gabriel Afanasiu, Alexandru Antonovski (canto) şi Maria Kosmacevskaia (mişcare scenică). A fost solist al Ansamblului de cântece şi dansuri „Doina” al Filarmonicii (1942-1944), solist al Teatrului de Operă şi Balet (1955-1959) şi actor al trupei Teatrului muzical-dramatic „A. S. Puşkin” (1945-1979). 

În patru decenii de activitate ca actor dramatic şi cântăreţ de operă a interpretat peste 100 de roluri din dramaturgia universală şi naţională, în spectacole ca: „Regele Lear”, „Tartuffe”, „Revizorul”, „Mascarada”, „Tigrul şi Hiena”, „O scrisoare pierdută”, „Opera de trei parale”, „Ovidiu”, „Fântâna Blanduziei” ş.a. La operă a creat roluri memorabile în spectacolele „Rigoletto” de Verdi, „Mireasa ţarului” de Rimski-Korsakov, „Demonul” de Rubinştein, „Grozovan” de Gerşfeld ş.a. În 1950, Eugeniu Ureche a fost distins cu Premiul de Stat al URSS, în 1953 - cu titlul onorific „Artist al Poporului din RSSM”, în 1967 – cu titlul onorific „Artist al Poporului din URSS” şi în 1997 – cu Ordinul Republicii. Eugeniu Ureche s-a stins din viaţă la 27 ianuarie 2005. El a fost înmormântat în Cimitirul Central de pe strada Armenească din Chişinău.

Similare
RECOMANDĂRI