La Chişinău s-a desfăşurat Târgul Naţional al Covorului
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

La Chişinău s-a desfăşurat Târgul Naţional al Covorului

Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală (MNEIN) şi Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI) au fost duminică, 15 decembrie, gazda celei de a VI-a ediţie a Târgului Naţional al Covorului „Covorul Dorului”. Evenimentul este organizat sub patronajul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

Prezent la eveniment, Corneliu Popovici a menţionat că deja al şaselea an consecutiv, la mijloc de decembrie, în preajma sărbătorilor de iarnă Târgul Naţional al Covorului vine să ne ghideze în tainele ţesutului, pentru a valorifica covorul tradiţional, precum şi a familiariza tânăra generaţie cu tradiţiile şi obiceiurile de iarnă. „Pentru mine covorul e amintire, e simbolul destinului poporului nostru, ţesut cu atâta îndemânare de către bunicile şi mamele noastre”, a declarat oficialul.

În cadrul Târgului a fost vernisată expoziţia „Scoarţa de Căuşeni – tezaur de culoare şi simbol”, care a oferit participanţilor prilejul de a cunoaşte piese din patrimoniul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei, Muzeului Raional de Istorie şi Etnografie Căuşeni, Muzeului de Etnografie din s. Cania, r-nul Cantemir, Casei Muzeu „Alexei Mateevici” din s. Zaim, r-nul Căuşeni etc. De asemenea au fost prezentate expoziţii de scoarţe de la Complexul de meşteşugari „Artă Rustică”, s. Clişova Nouă, r-nul Orhei şi Muzeul „Casa Părintească”, s. Palanca, r-nul Călăraşi, precum şi scoarţe ţesute de meşteri populari din alte localităţi.

Ţesătoarele consacrate din Republica Moldova au organizat ateliere practice în cadrul cărora vizitatorii Târgului au descoperit tainele ţesutului. Copiii au confecţionat jucării pentru brad în cadrul atelierului „Jucăria de Crăciun”.

Iarmarocul meşterilor populari organizat în curtea MNEIN a readus în scenă magia Crăciunului şi a Anului Nou, prin evocarea elementelor specifice Teatrului popular de iarnă şi a colindatului de ceată bărbătească.

Menţionăm că Târgul Naţional al Covorului este organizat al şaselea an consecutiv de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, în contextul promovării elementului ,,Tehnicile tradiţionale de realizare a scoarţei în România şi Republica Moldova”, care a fost înscris la 1 decembrie 2016, în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii.

Similare
RECOMANDĂRI