Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Colecţia de publicistică a scriitorului Nicolae Dabija, expusă la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova

27 de volume ce includ peste cinci mii de articole scrise în 30 de ani de Nicolae Dabija au fost expuse la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova. Colecţia de publicistică include articole din perioada 1986-2019. Volumele au fost editate de scriitorul Aurel Ştefănache, directorul unei edituri din Iaşi, pentru bibliotecile de pe ambele maluri ale Prutului.

Opera publicistică a văzut lumina tiparului în urmă cu un an iar Nicolae Dabija a fost cel care a selectat articolele scrise de le în trei decenii de activitate. Volumele de publicistică au apărut în Colecţia "Biblioteca Marii Uniri".

DOINA DABIJA, fiica lui Nicolae Dabija: „Este un eveniment sărbătoare pentru că tata şi-a dori foarte mult ca să facem o lansare a acestor 27 de volume de publicistică. Pentru el a fost o surpriză uriaşă pentru că nu a ştiut că e vorba despre 27 de volume diferite.  Atunci când s trimis domnului Ştefanache aceste articole nu a stat să le selecteze lea trimis cum le avea păstrate în calcularor”.

AUREL ŞTEFĂNACHE, director editură, România: „Înseamnă pe deoparte un adaus nepreţuită atunci când aplicăm memoria vizavi de memoria lui Nicolae Dabija şi o piatră produnsă la cultura română. Toate sunt personalizate cu altă poză, nu este acelaşi Nicolae Dabija dintr-un capăt în altul, ci dimpotrivă am căutat să îl plimbăm puţin prin imagine timpului”.

La evenimentul de lansare a colecţiei de publicistică a scriitorului Nicolae DABIJA au venit mulţi dintre cei care îi iubesc creaţia literară.

MIHAI CIMPOI, academician: „Aceste editoriale constituie şi un document preţios de cornică şi de evaluare, de interpretare obiectivă a faptelor. El a pus în lumină adevărul despre fiinţa noastră, despre limba română”.

IULIAN FILIP, scriitor: „E o cronologie a acestor ani relataţi de un cronicar foarte aparte, cu daruri de toată mâna. E un noroc că el toate aceste proiecte, repere le-a văzut, conştient, el a fost un om înţelept”.

EUGEN DOGA, compozitor: „Creaţia care a lăsat-o trăieşte aşa că nu putem zice că Nicolae Dabija a murit. Trăieşte prin versuri, prin poezii, prin cântecele care care noi le-am pus pe note”.

ELENA PINTILEI, director, Biblioteca Naţională a Republicii Moldova: „Ne bucurăm mult că această colecţie va fi donată Bibliotecii naşionale şi cărţile urmează să se găsească în expoziţiile organizate de bibliotecă, la evenimente, cât şi pe masa cititirului de rând”.

Volumele sunt însoţite de fotografii care ilustrează articolele, eseurile, studiile, tabletele pe care le-a scris Nicolae Dabija. Cărţile au fost editate pentru bibliotecile din România şi Republica Moldova.
Similare
RECOMANDĂRI