Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Colecţia „România: Marea Unire 1918-2018. 100 de cărţi” a fost lansată la Biblioteca Naţională din Chişinău

O sută de ani într-o sută de cărţi. La Biblioteca Naţională a Moldovei a fost lansată, în premieră, colecţia „România: Marea Unire 1918-2018. 100 de cărţi”, editată la Iaşi. Sunt volume publicate de-a lungul anilor, atât în România, cât şi în Republica Moldova, ce reflectă istoria Marii Uniri de la 1918.

Ideea de a aduna într-o colecţie o sută de cărţi dedicate Marii Uniri, aparţine editurii Tipo Moldova din Iaşi.
 
„Noi am încercat să facem o simetrie dintre o sută de ani şi o sută de cărţi. Desfăşurat înseamnă 160 de volume. Volume absolut importante şi cu o impresionantă şi de clar viziune atunci când vorbim despre cum s-a petrecut, ce a însemnat acest eveniment pentru naţiunea română”, a declarat Aurel Ştefanachi, autorul proiectului şi directorul Editurii Tipo Moldova din Iaşi.
 
Colecţia cuprinde cărţi editate până la 1940, volume publicate în perioada 1945-1989 şi titluri care au apărut după 1989.

„Ea îmbină într-o cunună lucrările autorilor, atât din Republica Moldova, cât şi din România şi pune în valoare o parte din istoriaografia neamului nostru. Sunt autori din perioada interbelică, sunt autori şi din perioada contemporană care toţi împreună vorbesc despre istoria veritabilă a neamului nostru”, a spus Elena Pintilei, directoarea generală a Bibliotecii Naţionale a Moldovei.
 
Prezent la eveniment, ambasadorul României în Republica Moldova a remarcat importanţa acestei colecţii, în special pentru tânăra generaţie.  
 
„Fiecare din cărţile acestea trebuie privită, dacă vreţi, ca un fel de cărămidă într-un zid al cunoaşterii, o cunoaştere care trebuie să fie solidă, care trebuie să ne ofere fundamentul pentru a merge mai departe,. Da de asupra acestui fundament să construim casa noastră comună”, a menţionat Excelenţa Sa Daniel Ioniţă, ambasadorul României în Republica Moldova.
 
Ideea a fost apreciata si de istoricii basarabeni care au semnat o parte din volume şi care, pe timpuri, au resimţit lipsa acută de carte românească.
 
„Este o idee foarte inspirată ca să fie reactualizate cele mai representative şi cele mai interesante cărţi începând cu perioada de după 1940 până în ziua de azi. Mi se pare o idee extraordinară, deoarece foarte multe cărţi au devenit deja rarităţi bibliografice”, a punctat istoricul Iurie Colesnic.
 
„Este un şoc cultural, este o ediţie superbă şi mi se pare absolut important pentru cunoaşterea evenimentului. O sută de ani au fost necesari pentru a pregăti această ediţie, mă refer la autorii care au muncit de-a lungul anilor, dar ceea ce a realizat Ion Scurtu e un act de eroism cultural”, a spus istoricul Gheorghe Negru.
 
Cele o sută de cărţi pot fi citite la Biblioteca Naţională a Moldovei.
Similare
RECOMANDĂRI