Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Comorile Chişinăului de altădată sunt redate în 48 de imagini expuse la Muzeul Naţional de Istorie

Chişinăul este, fără dubii, un oraş al contrastelor. Arhitectura lui este marcată profund de trecerea de la vechi spre nou. Cunoscut din fotografiile făcute la începutul secolului trecut, ca o mică şi simpatică urbe, oraşul vechi e readus la viaţă de Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, care-i redescoperă frumuseţea de altă dată.

Comorile Chişinăului de altădată sunt redate în 48 de imagini. Din bijuteriile arhitectonice care odinioară bucurau ochii cetăţenilor, acum au rămas doar pozele.

„Noi avem încă multe clădiri care au rămas doar în imaginile de epocă. Printre ele: Casa Eparhială, Clubul Nobilimii, unde astăzi e cinematograful "Emil Loteanu", Casa Eparhială, unde este Piaţa Marii Adunări Naţionale. Această clădire emblematică, care a fost construită la 1910-1911 astăzi o putem vedea doar în imaginile de arhivă, doar prin această expoziţie”, a spus a spus ION ŞTEFĂNIŢĂ director, Agenţia pentru Inspectarea şi Restaurarea Monumentelor.

Pozele de la expoziţie sunt cu adevărat de colecţie. Chişinăul este un muzeu în aer liber, unde mii de oameni, de-a lungul vieţii au trăit, au iubit, au zidit cu tâlc şi smerenie chipul de oraş "cioplit în piatră albă".

„Am avut un oraş extraordinar în ceea ce priveşte patrimoniul construit, ne-au rămas aceste clădiri doar pe cărţi poştale, doar în arhiva grafică şi a imaginilor. Acesta este semnalul de alarmă pe care şi noi, cei la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei vrem să-l tragem chiar la început de an 2021 pentru că în 2021 se împlinesc 585 de ani de la prima atestare documentară a Chişinăului”, a spus MARIANA VASILACHE, director adjunct, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei.

Expoziţia este o provocare pentru cei care vor să redescopere Chişinăul, în vremuri în care acordăm atât de puţin timp pentru ceea ce e frumos. Vizitatorii îşi pot imagina cum s-a născut şi cum a evoluat arhitectural oraşul. Este o invitaţie la o promenadă pe străzile de altădată cu depănarea amintirilor despre locurile încărcate de istorie.

„În centrul istoric al oraşului Chişinău avem încă 810 imobile cu statut de protecţie. Cele 187 de cartiere care formează nucleul istoric, în spiritul locului, de la cele 4 straturi, de la cele mai vechi clădiri din secolul XVIII, din secolul XIX”, a spus  ION ŞTEFĂNIŢĂ, director, Agenţia pentru Inspectarea şi Restaurarea Monumentelor.

Expoziţia este prima din acest an, lansată la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei şi este cea care va da startul unui şir de evenimente dedicate celor 585 de ani de la prima atestare documentară a Chişinăului.

„Această expoziţie care, de fapt, a luat naştere ceva mai devreme în urma unui acord de colaborare cu partenerii noştri de la Muzeul municipiului Bucureşti, am decis să o lansăm cumva simbolic chiar în prima zi de activitate a anului 2021 pentru a marca acest început al evenimentelor Chişinău 585”, a spus MARIANA VASILACHE, director adjunct, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei.

„Această expoziţie a fost cu succes vernisată şi a avut un interes a publicului din Bucureşti”, a spus EUGEN SAVA, director, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei.

BETA Imaginile impresionează prin arhitectură, prin stil, prin toată încărcătura istorică pe care o poartă unele clădiri, care nu mai sunt. Şi vizitatorii au rămas încântaţi.

„Colegii de la muzeu vin cu o expoziţie pentru a aduce publicului larg mai multă istorie a oraşului Chişinău şi a pune în discuţie mai multe probleme legate de dezvoltarea oraşului, aceste clădiri care apar din sticlă şi beton, car enu sunt fireşti pentru oraşul nostru”, a spus PETRU VICOL, director, Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală.

Expoziţia Muzelului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală poate fi vizitată până la sfârşitul lunii ianuarie.
Similare
RECOMANDĂRI