”Comorile trecutului” la Muzeul Naţional de Istorie
Sursa foto:wikipedia.com Vizualizari:

”Comorile trecutului” la Muzeul Naţional de Istorie

Obiecte confecţionate din aur şi argint din mileniul V înainte de Hristos – secolul XVIII, descoperite pe teritoriul ţării, din cadrul expoziţiei ”Comorile trecutului”, sunt prezentate online de către Muzeul Naţional de Istorie a R. Moldova.

Solicitat de Moldpres, directorul adjunct al instituţiei, Mariana Vasilache, a menţionat că unele dintre acestea reprezintă adevărate capodopere ale orfevrăriei pre- şi protoistorice, a celei din antichitatea clasică, precum şi din epoca medievală. ”Cele mai vechi piese din expoziţie sunt inelele de buclă şi bucşele pentru sceptru, descoperite la Giurgiuleşti (raionul Cahul), fiind rodul îndemânării meşterilor de acum 6500 de ani. Acestora li se alătură mai multe inele de buclă din epoca bronzului, descoperite în diferite localităţi din ţară”, a precizat Mariana Vasilache.

Potrivit sursei citate, antichitatea greacă este reprezentată de o serie de artefacte de aur de o importanţă excepţională şi executare impecabilă, descoperite în tumuli scitici. ”Menţionăm dintre acestea torques-ul de aur descoperit la Dubăsari, setul de obiecte care au aparţinut unei preotese scitice de la Nicolscoe (raionul Slobozia), precum şi alte obiecte de podoabă şi piese de harnaşament, cum ar fi cele de la Hagimus (raionul Căuşeni), Butor (raionul Grigoriopol) etc. Un loc aparte îl reprezintă vestigiile getice descoperite la Saharna Mare (raionul Rezina), Hansca (raionul Ialoveni) şi Stolniceni (raionul Hânceşti)”, a mai spus directorul adjunct al instituţiei.

Cultura sarmaţilor este reprezentată în expoziţie prin obiectele de podoabă din aur şi pietre semipreţioase, descoperite la Mocra (raionul Râbniţa), Cuconeştii Vechi (raionul Edineţ), Hruşca (raionul Camenca) etc. Câteva vitrine din expoziţie sunt dedicate vestigiilor care aparţin culturii Sântana de Mureş, reprezentată prin podoabele şi accesoriile vestimentare din aur şi argint de la Dănceni (raionul Ialoveni), Petreşti (raionul Ungheni), Budeşti (raionul Criuleni) etc.

Vestigiile epocii medievale debutează cu tezaurul de la Făureşti (raionul Criuleni), alcătuit din monede bizantine de electrum din sec. X şi inele de buclă din aur. Deosebit de interesante sunt podoabele şi dirhemii cufici proveniţi de la Echimăuţi (raionul Rezina), Alcedar (raionul Şoldăneşti) şi buzduganul mameluc de la Balabanu (raionul Taraclia). Expoziţia este completată de o serie de tezaure monetare şi obiecte de podoabă medievale descoperite în diferite localităţi ale R. Moldova.

În total, peste 2500 piese din metale preţioase sunt prezentate în cadrul expoziţiei „Comorile trecutului”.

Similare
RECOMANDĂRI