Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la naşterea Luceafărului Literaturii Române, la Cernăuţi sunt organizate evenimente de promovare a creaţiei eminesciene

Românii din Bucovina vorbesc cu mândrie despre perioada în care Mihai Eminescu a studiat la Cernăuţi. Cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la naşterea Luceafărului Literaturii Române, sunt organizate evenimente de promovare a creaţiei eminesciene. La muzeul de Etnografie din Cernăuţi a fost inaugurată expoziţia "Pe aripile sentimentelor", ce prezintă publicului cărţi şi documente despre viaţa şi activitatea marelui poet.

GHEORGHE POSTEUCĂ, interpret: "Primele cântece pe care le-am cântat pe scenă au fost romanţe în limba române şi pe versurile lui Mihai Eminescu".

NATALIA PROŢIUC, participantă: "Eminescu ne-a unit prin cuget, prin gând, prin dragoste. Am cântat şi româneşte şi în limba ucraineană, într-o traducere foarte bună. Mă inspiră în continuare sonetele lui Mihai Eminescu".

NELEA CHIRICENCO directorul Muzeului Etnografic din Cernăuţi, Ucraina: "Astăzi, am inaugurat la Muzeul Etnografic expoziţia "Pe aripile sentimentelor", întrucât Mihai Eminescu este o personalitate foarte importantă şi interesantă ca poet, ca om politic şi ca om de cultură. De asemenea, dragostea lui faţă de Veronica Micle a fost foarte puternică şi înălţătoarea. Expoziţia de astăzi conţine exponate cu o asemenea tematică".

După copilăria petrecută la Botoşani şi Ipoteşti, la vârsta de doar 7 ani, Mihai Eminescu a fost dus de tatăl său să înveţe la şcoala primară greco-orientală din Cernăuţi. În oraş există şi un liceu ce-i poartă numele.

VIOLETA OLAR, participantă: "Trebuie să fim mândri că aici Eminescu a fost, a învăţat, avem scoli în limba română. Trebuie să păstrăm aceste şcoli, trebuie să păstrăm limba română".
 
În anul 1990, la Cernăuţi, a fost fondat Muzeul Mihai Eminescu în cadrul Muzeului de Etnografie. 

ELENA VÂNTU TARATEANU, directorul Muzeului Mihai Eminescu, Cernăuţi, Ucraina: "Avem grijă ca în fiecare an să deschidem câte o expoziţie temporară, ca să facem publică, mai multor doritori de a cunoaşte viaţa lui Mihai Eminescu aici la Cernăuţi".

Expoziţia "Pe aripile sentimentelor" va fi deschisă publicului timp de 2 săptămâni. 
Similare
RECOMANDĂRI