Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

De mai bine de trei decenii, un meşter popular din Drochia făureşte naiuri şi fluiere

Lemn sau metal. Sunt materiale care prind viaţă în mâinile unui meşter popular din Drochia, specializat în confecţionarea instrumentelor muzicale de suflat. De mai bine de trei decenii, el făureşte fluiere sau naiuri, din care cântă artişti din toată lumea. Generaţii de instrumentişti şi-au demonstrat talentul cu instrumentele create de mâinile dibace ale meşterului din Drochia.

L-am întâlnit pe Victor Şerşeni în atelierul său din satul Sofia, raionul Drochia în timp ce confecţiona un caval. Pentru ca bucata de lemn să prindă glas este nevoie de multă muncă, pricepere şi răbdare. Se prelucrează fiecare centimetru de material şi se testează până se obţine nota muzicală dorită.

VICTOR ŞERŞENI, mester popular: „Caval de nota SI cu cinci găuri. Se fac din două părţi pentru că e mai uşor de transportat.  Aici trebuie de mai adăugat de la şampanie, nu ştiu cum se spune…plută. Încleiem. Gaura e rotundă, dar noi trebuie s-o facem pătrata. Noi facem cu dispozitiv de şuierat”. 

Victor Şerşeni foloseşte lemn, plastic sau metal. Pentru a confecţiona un instrument este nevoie de câteva ore bune de muncă. Pe lângă abilităţile meşteşugăreşti, e nevoie şi de cunoştinţe muzicale. Totul e precizie şi calcule matematice. Cel mai greu e făurirea unui nai.

VICTOR ŞERŞENI, meşter popular: „Dacă începi a cânta, iată asta-i nota RE sună, şi când deschizi gaura cealaltă, la MI dacă nu sună, e mai jos oleacă, lărgeşti gaura, ca să sune nota care trebuie.Mai sufli, parcă-ţi pare că e acordat, pe urmă cânţi un cântec, parcă-ţi pare că ceva nu sună, iar mai pui”.

Efortul muncii e încununat doar de sunetele instrumentului.

 Victor Şerşeni este şi directorul Casei de Cultură din satul Sofia, raionul Drochia. El este şi meşter dar şi interpret iar acest lucru îi iese de minune, alături de alţi împătimiţi de muzică.
Similare
RECOMANDĂRI