Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Doliu în lumea teatrului şi cinematografiei. Republica Moldova a pierdut un mare actor de teatru şi film, Valeriu Cazacu

Doliu în lumea teatrului şi cinematografiei. Republica Moldova a pierdut un mare actor de teatru şi film, Valeriu Cazacu, artist al poporului. El a încetat din viaţă în această dimineaţă, la vârsta de 72 de ani. Dispariţia lui lasă un gol imens în viaţa culturală, spun colegii de scenă de la Teatrul Satiricus "Ion Luca Caragiale".

După absolvirea studiilor, Valeriu Cazacu a evoluat pe scena Teatrului Muzical-Dramatic "Alexandr Puşkin", actualul Teatrul Naţional "Mihai Eminescu", până în anul 1990. Din acel an a fost unul dintre fondatorii Teatrului Naţional "Satiricus Ion Luca Caragiale" şi s-a remarcat ca un actor emblematic al acestei instituţii de cultură.

„Eu sunt un om cu noroc, un actor cu noroc, lucrez într-un teatru care îl socot cel mai bun din Moldova, un teatru unde actorul este pe primul loc”, declara Valeriu Cazacu în martie 2016.

Colegii de scenă şi-l amintesc ca pe un tată.

„Eu cumva am avut o relaţie mai aparte cu domnul Valeriu Cazacu, el a fost şi un prieten foarte bun de familie, am plecat în vacanţe tot timpul, de mic copil îl ţin minte, optimist şi cu zâmbetul pe buze şi cumva când am aflat vestea, aşa m-a .. îţi dai seama că creşti cu cu un om, îl ştii de mic copil şi acum nu mai este printre noi şi îţi pare rău şi îmi pare rău că Teatrul "Satiricus" şi Republica Moldova a pierdut un aşa actor bun şi sensibil”, a spus  ALEXANDRINA GRECU, actriţă, Teatrul "Satiricus I.L. Caragiale".

Valeriu Cazacu a crescut o întreagă generaţie de actori ai Teatrului Satiricus "Ion Luca Caragiale" din Chişinău.

„A fost tatăl a foarte mulţi actori din teatru. Toţi actorii ăştia, pe care domnul Grecu i-a luat de la 16 ani, au crescut prin domnul Valeriu şi cu domnul Valeriu. El are atât de multe roluri. Pentru mine, cumva, a rămas în inimă Faranga, tatăl lui Puiu din Ciuleandra, de Rebreanu”, a spus  ALEXANDRINA GRECU, actriţă, Teatrul "Satiricus I.L. Caragiale".

„Domnul Cazacu a fost de la început, de la fondarea teatrului, din 90. Când am venit eu, i-am găsit aici muncind, ne uitam la ei ca la nişte axacali, maeştri ai teatrului şi ne străduiam să furăm de la ei câte ceva ca să ne reuşească şi nouă.  Ştiţi, de 25 de ani am muncit împreună până acum, atâtea turnee, atâtea spectacole am avut împreună, atâtea glume s-au făcut, atâtea bancuri s-au spus, o bună parte din viaţă am fost ca o familie”, a spus ION GROSU, actor, artist emerit.

Valeriu Cazacu a creat personaje memorabile. A fost şi unul dintre fondatorii "Teatrului de miniaturi", unde a jucat în peste 100 de scenete. S-a remarcat în zeci de spectacole televizate şi radiofonice, a dublat peste 40 de roluri în filme. A fost şi un actor foarte solicitat în cinematografie, evoluând în aproape 40 de filme.

„Era versat în orice domeniu, dar în special în teatru, era un actor, într-adevăr, dotat cu mult talent şi muncea foarte mult pentru fiecare rol. El a fost tot timpul un actor de frunte, un actor de prim-plan, cu roluri importante. Am făcut primul turneu în România în 1990, în mai, Valeriu Cazacu, Sandu Grecu, Ion Popescu erau cunoscuţi foarte bine în România”, a spus ION DIVIZA, secretar literar, maestru în artă.

Valeriu Cazacu s-a născut pe 18 februarie 1948, la Mateuţi. El a fost distins cu titlurile onorifice de "Artist al Poporului" şi "Maestru în Artă". La Gala Premiilor UNITEM, din 2006, a obţinut premiul pentru cel mai bun rol masculin secundar pentru interpretarea rolului Rică Venturiano din spectacolul "O noapte furtunoasă" de Ion Luca Caragiale.
Similare
RECOMANDĂRI