Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Doliu pentru cultura din Republica Moldova. Scriitorul Andrei Strâmbeanu s-a stins din viaţă

Doliu pentru cultura din Republica Moldova. Scriitorul Andrei Strâmbeanu s-a stins din viaţă noaptea trecută. Ar fi împlinit 86 de ani pe 25 august.

Andrei Strâmbeanu s-a născut în 1935, în satul Fântâna Albă, judeţul Bălţi. În 1959, a absolvit Universitatea Pedagogică "Ion Creangă" din Chişinău. A fost redactor la Editura "Cartea Moldovenească", apoi la publicaţiile "Tinerimea Moldovei", "Cultura", "Nistru" şi la Studioul "Moldova-film". A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova în perioada 1998-2001 şi a fost un susţinător al unirii cu România.

ANDREI STRÂMBEANU, poet: „Mă îndurerează poprul nostru moldovenesc, dar nici el nu-i sărmanul vinovat. A fost ţinut în întuneric. Ce vreţi dumneavoastră, dacă 106 ani, după 812 nu a existat o şcoală o şcoală moldovenească în Basarabia. O şcoală. Una nu a existat. Ne-au rusificat şi 200 de ani a fost criticată România. Eu sunt convins că unirea va avea loc.”

Andrei Strâmbeanu a fost unul dintre intelectualii care a luptat pentru trezirea conştiinţei naţionale, pentru revenirea la grafia latină şi pentru declararea limbii române drept limbă de stat. Şi nu de puţine ori a fost invitatul emisiuniilor TVR Moldova.

ANDREI STRÂMBEANU, poet: „Până la căpătarea independeţei Prutul era cea mai lată apă de pe lume, mai lată ca oceanul Pacific. Nu ştiam şi nu era voie să pronunţi. E destul săs vă spun că când mergeai cu trenul pe la Ungheni şi când ajuneam la porţiunea de drum, unde se vede România, KGB-ul din tren, trăgea perdelele şi ne spunea să nu ieşim din cupeuri. Nici să vedem Româia de departe.”

În 1963,  Andrei Strâmbenau a debutat cu cartea de poezii "Fântâna albă". A mai scris povestiri pentru copii "Aruncă-mă în cer", volumul de nuvele "Mireasa", piesele de teatru "Oltea: Mama lui Ştefan cel Mare şi Sfânt", "Vin, femei şi... tot ce vrei". Proza sa a fost tradusă în finlandeză, franceză, lituaniană, armeană, georgiană, estoniană şi ivrit. Piesele sale au fost montate în teatre din Republlica Moldova şi Germania.

Ca autor de versuri,  Andrei Strâmbeanu a colaborat cu compozitori precum Mihai Dolgan, Constantin Rusnac, Eugen Doga, Valentin Dânga. În anul 1997,  Andrei Stâmbeanu a fost distins cu medalia "Mihai Eminescu" iar în 2011, decorat cu "Ordinul Republicii. În 2008 a primit Premiul Naţional al Republicii Moldova şi Premiul "I.L.Caragiale" pentru dramaturgie al Academiei Române.
Similare
RECOMANDĂRI