Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

După o lungă pauză, teatrele din R. Moldova îşi primesc din nou publicul în sălile de spectacol

După o pauză lungă, cauzată de pandemie, teatrele din Republica Moldova îşi primesc, din nou, cu bucurie, publicul în sălile de spectacol. Actorii fac repetiţii zilnic, dornici de aplauzele iubitorilor de teatru, iar spectatorii cumpără bilete din timp, să se asigure că prind un loc în săli pentru a urmări, cu sufletul la gură, noile producţii puse în scenă.

SANDU GRECU, director, Teatrul Satiricus "Ion Luca Caragiale": „ Fiecare actor este responsabil şi în afara teatrului pentru a nu-şi contamina colegii.
Şi spectatorii, bineînţeles, trebuie să se conformeze unor reguli atunci când păşesc în sala de spectacole.”

PETRU HADÎRCĂ, director, Teatrul Naţional "Mihai Eminescu": „ Avem şi soluţie pentru dezinfectare a mâinilor, pentru distanţa în sală până la două scaune libere de unde se află spectatorul, încercăm să ventilăm, să aerisim.”

Artiştii sunt siguri că interesul spectatorilor pentru teatru, setea de artă şi cultură sunt mai presus decât frica de noul coronavirus.

SANDU GRECU, director, Teatrul Satiricus "Ion Luca Caragiale": „Noi jucăm acum cu sold out, dar din considerentul probabil că sunt peste două scaune, sala e 50%, în jumate”.

PETRU HADÎRCĂ, director, Teatrul Naţional "Mihai Eminescu": „Bucură faptul că atâtea locuri câte au fost accesibile, permise pentru a fi ocupate în sală au fost ocupate din timp şi cu interes de spectator. Cel care se molipseşte de teatru rămâne bolnav de teatru, în sensul bun al cuvântului.”

În toată această pauză, de aproape şapte luni, Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" a suferit şi pierderi financiare considerabile. Multe spectacole şi turnee au fost anulate.

PETRU HADÎRCĂ, director, Teatrul Naţional "Mihai Eminescu": „La Buzău trebuia să fim cu câteva spectacole. Teatrul Naţional din Bucureşti era programat în aprilie, participarea la Festivalul Internaţional "Sheakespeare" de la Craiova.”

Pe lângă toate acestea, grijile şi responsabilităţile pe care le au faţă de familii i-au obligat pe unii actori să abandoneze scena. Unii au luat calea străinătăţii. Alţii, din păcate, au părăsit această lume.

PETRU HADÎRCĂ, director, Teatrul Naţional "Mihai Eminescu": „Unii au plecat la muncă peste hotare, avem şi pierderi, un actor mai în vârstă a decedat şi de alte naturi: o actriţă care e tânără, frumoasă, talentată şi urmează să devină mămică.”

SANDU GRECU, director, Teatrul Satiricus "Ion Luca Caragiale": „Noi am rămas în principiu toţi, cu excepţia lui Valeriu Cazacu, care a decedat şi ne-a părăsit în luna august.”

De la jumătatea lunii august, Teatrul Satiricus "Ion Luca Caragiale" a montat mai multe piese în aer liber.

SANDU GRECU, director, Teatrul Satiricus "Ion Luca Caragiale":„Am reuşit să contruim o scenă foarte bună, care ne-a servit până în luna octombrie, deja în octombrie ni s-a permis şi am intrat în sală”.

Atât Teatrul Satiricus "Ion Luca Caragiale" cât şi Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" au pregătit mai multe surprize pentru spectatori, în perioada următoare.

SANDU GRECU, director, Teatrul Satiricus "Ion Luca Caragiale": „Pe data de 16 octombrie, va avea loc lansarea filmului "Satiricus 30 de ani" şi va avea loc lansarea aleii celebrităţilor Satiricus.”

PETRU HADÎRCĂ, director, Teatrul Naţional "Mihai Eminescu": „Pregătim o nouă premieră, care urmează să aibă loc în Sala Mare, pe data de 30 octombrie, "Hamlet în sos picant" în regia lui Alexandru Cozub.”
Similare
RECOMANDĂRI